ΚΙΝΑΛ: Επιχειρησιακή εκμετάλλευση αεροσκαφών (Α/Φ) Erieye EMB-145H AEW&C



Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τον βουλευτή κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Τομέα Άμυνας του Κινήματος, προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των αεροσκαφών (Α/Φ) Erieye EMB-145H AEW&C και την πιθανή ανταλλαγή αυτών με τα Α/Φ Globaleye SRS.

Η διατήρηση και ενίσχυση της αμυντικής μας ισχύος είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της συνεχούς απειλητικής στάσης της Τουρκίας σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας μας και διασφαλίζει την αποτροπή εκδήλωσης επικίνδυνων επεισοδίων.

Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και η προοπτική αναβάθμισής του είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει και συνεχίζει να μας απασχολεί. Ωστόσο, τα αεροσκάφη Erieye EMB-145H AEW&C της 380 Μοίρας επιχειρούν δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στόχων επιφανείας τόσο στον αέρα, όσο και στη θάλασσα. Επομένως, αυτά αποτελούν ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο συγκέντρωσης χρήσιμων πληροφοριών για την Άμυνα της χώρας.

Η απαξιωτική διαχρονική συμπεριφορά της Πολιτείας, ως προς την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, ήταν και η μη υπογραφή της τεχνικής υποστήριξης για τα εν λόγω αεροσκάφη και, συνεπώς αυτά τα αεροσκάφη παραμένουν ανεκμετάλλευτα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εκτιμάται ότι μία εναλλακτική ποιοτική λύση του υπόψη προβλήματος αποτελεί η σκοπιμότητα διαπραγμάτευσης με τη Σουηδική εταιρία SAAB για την προμήθεια ενός μικρού αριθμού αεροσκαφών GlobalEye SRS σε αντικατάσταση ή την ανταλλαγή τουλάχιστον δύο αεροσκαφών με τα αντίστοιχα Erieye, προκειμένου το ΓΕΕΘΑ να αποκτήσει ένα σημαντικό εργαλείο στη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών.

Να ληφθεί υπόψη ότι το αεροσκάφος GlobalEye SRS αποτελεί εξέλιξη του EriEye της εταιρίας SAAB και, ένα από αυτά έχει παραδοθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου με έμφαση στην έγκαιρη προειδοποίηση και, τον εντοπισμό στόχων στον αέρα και στη θάλασσα με μεγάλες δυνατότητες, που θα ήταν θετικό να ενημερωθείτε με λεπτομέρειες για τις επιχειρηματικές του δυνατότητές του.

Δεδομένου ότι: Η συγκέντρωση έγκυρων πληροφοριών για στόχους επιφανείας τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα σε όλη την επικράτεια, αποτελεί υψίστης σημασίας εργαλείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεδομένου ότι: Δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών EriEye ΕΜΒ-145Η ΑΕW&C.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε την υποστήριξη των αεροσκαφών Erieye EMB-145H AEW&C των οποίων η σχετική σύμβαση υποστήριξης έχει λήξει; Θα την ανανεώσετε; Αν ναι πότε; Αν όχι, έχετε αποφασίσει πως θα ενεργήσετε;

2. Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης του υπόψη προβλήματος μέσω της προμήθειας ή ανταλλαγής με την Σουηδική εταιρία SAAB, έστω ενός ή δύο νέων αεροσκαφών Globaleye SRS, που διαθέτουν σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα πολλαπλού ρόλου, που τα καθιστούν πολύτιμα εργαλεία για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων;