H ΠΑ των ΗΠΑ σχεδίασε, κατασκεύασε και δοκίμασε εντελώς νέο μαχητικό stealth σε μόλις ένα χρόνο (Photo)



Μπορεί οι ΗΠΑ να καυχόνται ότι σήμερα διαθέτουν τα καλύτερα stealth μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς στον πλανήτη -το F-22 και το F-35-, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αρκούνται σε αυτό. Αντιθέτως, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, πρίν από μερικές εβδομάδες έκανε γνωστό ότι δοκίμασε ένα εντελώς νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Έτοιμο σε ένα χρόνο
Φυσικά, η είδηση δεν είναι η δοκιμή, αλλά όσο προηγήθηκαν, καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εδώ και ένα χρόνο η USAF αναπτύσσει το νέο μαχητικό, αρχικά σε εικονικό περιβάλλον και εν συνεχεία κατασκευάζοντας ένα πλήρες πρωτότυπο, ικανό για πτήση. Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης για το πόσο γρήγορα κατασκευάστηκε το νέο αεροσκάφος, το πρωτότυπο του F-35, το Χ-35 χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να κάνει την πρώτη πτήση του, ενώ συνήθως η ανάπτυξη ενός μαχητικού χρειάζεται περίπου μια δεκαετία.

Κατά τα φαινόμενα, το μαχητικό αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα Νέα Γενιά Εναέριας Κυριαρχίας (Next Generation Air Dominance-NGAD) με στόχο να αντικαταστήσει το F-22, καθώς από τα 186 F-22 που κατασκευάστηκαν μόνο τα 123 θεωρούνται ικανά για μάχη και μόλις τα 64 αντιμετωπίζονται ως ανά πάσα στιγμή έτοιμα για αποστολή.

Τι ξέρουμε ως τώρα
Και κάπου εδώ τελειώνουν οι πληροφορίες για το νέο μαχητικό, ωστόσο αναλυτές και εξειδικευμένα ΜΜΕ έχουν κάνει μερικές «εκπαιδευμένες μαντεψιές» σχετικά με το αεροσκάφος. Πχ, εκτιμάται ότι θα είναι ένα «καθαρόαιμο» μαχητικό, σχεδιασμένο για αερομαχίες, και όχι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ήδη υπάρχονται εξαρτήματα από αεροσκάφη όπως τα F-35 και F/A-18E/F, δηλαδή, μηχανές, όπλα και αεροηλεκτρονικά συστήματα, προκειμένου και το κόστος ανάπτυξης, αλλά και ο χρόνος να μειωθούν.

Όσον αφορά στον κατασκευαστή, τρεις είναι οι πιθανοί υποψήφιοι, οι εταιρείες Lockheed Martin, Boeing και Northrop Grumman, οι οποίες μάλιστα έχουν και εμπειρία από stealth αεροσκάφη. Πλέον, αναμένεται να αρχίσει το πολιτικό μέρος της συζήτησης (πρέπει να πάρει έγκριση από το Κογκρέσο) και έτσι, ίσως τα αποκαλύπτήριά του να μην είναι και πολύ μακριά.