Υπόθεση κατασκοπείας: Απόβαση Ελλήνων πρακτόρων σε Κομοτηνή και νησιά του Αιγαίου – Τα τελευταία στοιχεία



Ανοιχτό το ενδεχόμενο το δίκτυο κατασκοπείας να αποτελείται από περισσότερα από δύο άτομα. Στο στόχαστρο της ΕΥΠ συγκεκριμένα πρόσωπα.

“Φύλλο και φτερό” κάνουν οι άνδρες των διωκτικών αρχών τα αρχεία που έχουν εντοπίσει στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο. Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΥΠ εξετάζουν όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, καθώς δεν αποκλείουν το δίκτυο κατασκοπείας να αποτελείται από περισσότερα από δύο άτομα.

Οι χιλιάδες φωτογραφίες που είχαν ανταλλάξει ο διπλωματικός υπάλληλος με τον 52χρονο μάγειρα και στις οποίες απεικονίζονταν ελληνικά πλοία, έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία με την οποία βαρύνονται οι δύο κατηγορούμενοι. Εκτός από αυτά τα στοιχεία οι άνδρες της ΕΥΠ που πρέπει να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση και ερευνούν πρόσωπα και καταστάσεις. Η εντύπωση που επικρατεί από τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι, που συνελήφθησαν για κατασκοπεία δεν ήταν τα μόνα μέλη του δικτύου.

Κι αυτό γιατί οι αξιωματικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι πεπεισμένοι ότι ο γραμματέας του Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο είχε στρατολογήσει κι άλλα άτομα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να αποδειχθεί και μάλιστα γρήγορα. Έτσι κλιμάκια της ΕΥΠ βρίσκονται στην Θράκη και ειδικότερα στην Κομοτηνή, ενώ απόβαση Ελλήνων πρακτόρων έχει γίνει και σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει νέες έρευνες για τη δράση των δύο κατηγορούμενων. Εκτός από το Καστελλόριζο, οι δύο μουσουλμάνοι φαίνεται να κατέγραφαν τις δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο. Η ΕΥΠ κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση γιατί στο πλοίο που εργάζονταν ο 52χρονος μάγειρας πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα δύο παραπάνω νησιά.

Οι συλλήψεις
Όσον αφορά στους τέσσερις υπολογιστές και τα οκτώ κινητά που βρέθηκαν στο σπίτι του 35χρονου διπλωματικού υπαλλήλου, έχουν μπει στα σκάνερ των ειδικών της Ελληνικής Αστυνομίας και περιμένουν συντόμως να αποκρυπτογραφήσουν πολλά μυστικά των δραστών.

Κι ενώ χθες αναμένονταν να φτάσει η δικογραφία στις δικαστικές αρχές και ο 35χρονος διπλωματικός υπάλληλος να δώσει έγγραφες εξηγήσεις, τελικά οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ του πέρασαν χειροπέδες. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και λίγη ώρα αργότερα με τον 52χρονο μάγειρα. Και για τους δύο που είναι πλέον αντιμέτωποι με τέσσερα αδικήματα, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια της Ρόδου