Ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος Τιμά τον Μικρό Ήρωα Τηλέμαχο ΤσιμηρίκαΟ ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θυμάται και δεν ξεχνά ότι σήμερα συμπληρώνονται 8 χρόνια από τη μοναδική πράξη αυτοθυσίας του μικρού ήρωα, Τηλέμαχου Τσιμηρίκα.

Της πράξης στην οποία συμπυκνώνεται το αληθινό νόημα του ηρωισμού, της υπερβατικής ψυχικής δύναμης, του υψηλού ιδανικού, της αληθινής αγάπης.

Χάθηκε στην προσπάθειά του να σώσει τα αγαπημένα του αδέλφια.

Οι ήρωες δεν γεννιώνται από το μύθο, αλλά από την καθημερινότητα.

Είναι κανονικοί άνθρωποι που βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να κάνουν εξαιρετικές πράξεις.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον φωτεινό Τηλέμαχο. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.

Ποιος ήταν ο Τηλέμαχος Τσιμηρίκας

Ο ήρωας, ο καλύτερος μαθητής του σχολείου του, αριστούχος, το χρυσό παιδί που θυσιάστηκε για τ΄αδέλφια του! Πήρε φωτιά το σπίτι των παππούδων του 15χρονου Τηλέμαχου Τσιμηρίκα στη Μεσορόπη Καβάλας, την ώρα που κοιμόντουσαν, ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 2012, εξαιτίας ξυλόσομπας. 

Οι γονείς, οι παππούδες και κάποια από τα παιδιά της οικογένειας πρόλαβαν να βγουν. Τα δύο μικρότερα αδέρφια του Τηλέμαχου Τσιμηρίκα, ο 5χρονος Ανδρέας και ο 9χρονος Γεράσιμος όμως δεν είχαν βγει. «Τα παιδιά, τα παιδιά», φώναζαν κάποιοι από τους παρευρισκομένους όταν συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε.

 Ο 15χρονος Τηλέμαχος χωρίς να το σκεφτεί «βούτηξε» στις φλόγες για να τα απεγκλωβίσει. Ένα φλεγόμενο δοκάρι όμως του έκοψε το νήμα της ζωής. Όταν η φωτιά έσβησε, οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς των τριών παιδιών. Ήταν 10 αδελφάκια, χάθηκαν τα τρία…..

Ο Τηλέμαχος ήταν άριστος στα μαθηματικά, στην ιστορία στην οποία επίσης διέπρεπε, αλλά και στη μουσική αφού έπαιζε εξαιρετικά πιάνο ή ακόμη και στ’ αγγλικά που τα μιλούσε σαν να ήταν η μητρική του γλώσσα. Γιατί ο Τηλέμαχος ήταν άριστος σε όλα και έβγαζε γενικό βαθμό κοντά στο 20.

Ένα χρόνο μετά, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον μικρό-γενναίο ήρωα.