Η Γαλλία ετοιμάζει νέο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο σύμφωνα με τον Μακρόν – Φωτο



Τα σχέδια ενός νέου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας γενικότερα και για την πυρηνική ενέργεια.

Σχέδια του νέου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου της χώρας παρουσίασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο πρόκειται να αντικαταστήσει τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» (Σαρλ ντε Γκολ) και θα αρχίσει την υπηρεσία του έως το 2028.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος την Τρίτη, «η πυρηνική ενέργεια θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας αυτονομίας».

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων Framatome στην ανατολική πόλη Λε Κρουσό.

Τα χαρακτηριστικά του νέου αεροπλανοφόρου

Το νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο, το 11ο συνολικά, θα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 27 κόμβους (50 χιλιόμετρα την ώρα), θα ζυγίζει περίπου 75.000 τόνους και θα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, περίπου 1,5 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Σαρλ ντε Γκολ.

Το νέο σκάφος θα διαθέτει επίσης ένα σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εκτόξευσης αεροσκαφών και θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς Rafale.

Το κόστος του αεροπλανοφόρου αγγίζει, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και Γάλλοι αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό.

Η υπουργός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Φλωρεντία Παρλί δήλωσε ότι η κατασκευή του νέου αεροπλανοφόρου θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη του πλοίου είναι μέρος μιας ευρύτερης πυρηνικής στρατηγικής που έχει ορίσει η κυβέρνηση Μακρόν για τη Γαλλία. «Το ενεργειακό και οικολογικό μέλλον μας εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψη της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας θα «ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη ενός εργοστασίου άνθρακα».

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε επίσης να επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ στον γαλλικό πυρηνικό τομέα.


ΠΗΓΗ