Το Ισραήλ απέρριψε το «φλερτ» Ερντογάν: «Δεν πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινής»



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς και να προσπαθεί (την ίδια ώρα) να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ανώτερη ισραηλινή διπλωματική πηγή, μεταδίδει η Jerusalem Post.
 
«Δεν πιστεύω πραγματικά ότι είναι ειλικρινής», συνέχισε η ίδια ανώτερη διπλωματική πηγή. «Πρέπει να δούμε δράσεις».

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν μετά το «φλερτ» Ερντογάν την Παρασκευή προς το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους είπε ότι, η Τουρκία «θα ήθελε να φέρει τις σχέσεις μας [με το Ισραήλ] σε καλύτερο σημείο».

«Έχουμε ζητήματα με τους ανθρώπους σε ανώτερο επίπεδο» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν δεν υπήρχαν ζητήματα σε υψηλό επίπεδο, οι σχέσεις μας θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Ισραήλ για το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι «απαράδεκτες».

Ο Ερντογάν «έχει ένα σύστημα» με το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα εξτρεμιστές ισλαμιστές που επιτίθενται στο Ισραήλ, ανέφερε η ανώτερη ισραηλινή διπλωματική πηγή.

«Δεν μπορεί να έχει και τα δύο», είπε η πηγή.

«Δεν μπορείς να ενισχύσεις τις σχέσεις με το Ισραήλ και να είσαι η χώρα στην οποία οι πράκτορες της Χαμάς νιώθουν πιο άνετα».

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει δύο φορές την Τουρκία τον περασμένο χρόνο για τη φιλοξενία που παρέχει σε στελέχη της ηγεσίας της Χαμάς.