Η κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Στόλος δεν είναι αισιόδοξη«ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ»

Κατατέθηκε χθες, ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Τομέα Άμυνας του Κινήματος, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, για τη σημερινή κατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού και την απαιτούμενη ενίσχυση του στόλου του.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση συνοπτικά αναφέρεται ότι:

Η κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Στόλος δεν είναι αισιόδοξη.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί η ύπαρξη πολλών ναυτικών μονάδων κρούσεως που βρίσκονται στην 5η δεκαετία από πλευράς ηλικίας, με παρωχημένο εξοπλισμό, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη αντικατασταθεί με άλλα σύγχρονα πλοία. Παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το ΓΕΝ και το Αρχηγείο Στόλου, η εικόνα αυτή δεν απεικονίζει τη διαθεσιμότητα των ναυτικών μονάδων που έχει καθοριστεί από το ΓΕΕΘΑ.

Σε αντίθεση, το Τουρκικό Ναυτικό δρομολόγησε έγκαιρα και μεθοδικά από τις αρχές του 2000 έναν πολύ καλό και υποδειγματικό εκσυγχρονισμό στις 4 Φ/Γ κλάσης BARBAROS, τύπου MEKO 200 Track IIA/B και τις 6 Φ/Γ κλάσης GABYA, τύπου Ο.Η.Perry. Το πρόγραμμα των νέων ναυπηγήσεων Κύριων Μονάδων επιφάνειας του Τουρκικού Ναυτικού τα προσεχή χρόνια θα μεγεθύνεται επικίνδυνα αποκτώντας σοβαρά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βρέθηκε να παρακολουθεί τις εξοπλιστικές αναβαθμίσεις του Τουρκικού ΠΝ, ανήμπορο να αντιδράσει μέχρι και σήμερα, λόγω της αδιαφορίας της προηγούμενης κυβέρνησης και της καθυστερημένης αντίδρασης της σημερινής, αφού έχει παρέλθει ενάμιση χρόνος και ακόμη περιμένουμε.

Το 2021 θα βρει το ΠΝ σε ένα οριακό σημείο. Είναι ώρα ευθύνης για σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο. Να πάρει τώρα τις απαραίτητες αποφάσεις για την ανανέωση του Στόλου και ειδικότερα των Φ/Γ. Και σε δεύτερη φάση να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για ναυπηγήσεις ΤΠΚ, υποβρυχίων και πλοίων γενικής υποστήριξης, ώστε τα πλοία όμοιου τύπου, που βαδίζουν την 5η δεκαετία της ζωής τους, να αποσυρθούν και σταδιακά να ανανεωθεί ο Στόλος.

Δυστυχώς, εκεί που φθάσαμε δεν περισσεύει χρόνος για δεύτερες σκέψεις. Πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, τόσο για νέες Φ/Γ, όσο και για πλοία ενδιάμεσης λύσης. 
Η πολιτική βούληση για ενίσχυση του ΠΝ με σύγχρονα πλοία που θα καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες του Στόλου, πρέπει να υπάρξει τώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο Υπουργός της Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι που καθυστερείτε στη λήψη απόφασης ως προς την επιλογή των νέων Φ/Γ;

2. Ποιοι είναι οι λόγοι που απορρίψατε καταρχήν την προμήθεια των Γαλλικών Φ/Γ τύπου Belharra, αν και γνωρίζετε ότι είναι επιχειρησιακά αποτελεσματικότερες από τις αντίστοιχες του τύπου MMSC;

3. Γιατί καθυστερεί η υπογραφή συμφωνίας για την αναβάθμιση των τεσσάρων (4) Φ/Γ MEKO; Και ποιος είναι ο χρόνος υπογραφής της σχετικής σύμβασης;

4. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τώρα το πρόβλημα της ενίσχυσης του ΠΝ με νέα αποτελεσματικά επιχειρησιακά πλοία; Σας απασχολεί η περίπτωση ενίσχυσης τώρα του ΠΝ με την μέθοδο της ενοικίασης για κάποιο λογικό χρονικό διάστημα; Αν ναι, με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσετε;

5. Ποια θα είναι η επιχειρησιακή Δομή Δυνάμεων του Στόλου σε βάθος χρόνου, προκειμένου το ΠΝ να έχει τη δυνατότητα να καλύψει αποτελεσματικά το Αιγαίο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η Τουρκική επιθετικότητα;

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας