Πιο αυστηροί έλεγχοι τα Χριστούγεννα - Ανησυχία από τη μετάλλαξη του ιού

Πιο αυστηροί έλεγχοι τα Χριστούγεννα - Ανησυχία από τη μετάλλαξη του ιούΣυνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο - Ανακοινώνονται τα μέτρα για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά λόγω κορονοϊού

Τις επόμενες ημέρες και ειδικά την παραμονή και τα Χριστούγεννα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως ένα μεγάλο τεστ για τα επόμενα βήματά της. Μάλιστα, με δεδομένο ότι από την ερχόμενη Κυριακή μπαίνει οριστικά στο τραπέζι και ο εμβολιασμός - με τη φιλοδοξία, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - αυτός να αποτελέσει την αρχή για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού. 

Η ανησυχία, πάντως, για το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα για τα εννέα άτομα σε κάθε σπίτι (τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) αλλά και το κατά πόσο οι Ελληνες θα τηρήσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα είναι διάχυτη στην κυβέρνηση, που ρητά επαναλαμβάνει ότι αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι διαφορετικά και είναι διαφορετικά. Γιατί αν τα μέτρα δεν τηρηθούν ακόμη και τώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα (μειώνονται τα κρούσματα αλλά παραμένουν στα ύψη διασωληνωμένοι και νεκροί) μπορεί να αλλάξουν, με δεδομένο ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, επικίνδυνος, όπως και η μετάλλαξή του. 

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό
Σήμερα, με δεδομένο ότι συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα την περίοδο των εορτών. Αναμένεται, μάλιστα, να γίνει γνωστό και το πλαίσιο των ελέγχων που θα διεξάγονται για την τήρηση των μέτρων και το οποίο προβλέπεται ιδιαιτέρως αυστηρό. 

Πάντως, δεν αποκλείεται – εάν η κατάσταση βρεθεί εκτός ελέγχου – να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, αλλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επικρατήσει η λογική και οι περισσότεροι θα πειθαρχήσουν. Ως παράδειγμα, άλλωστε, το μέτρο του click away λειτούργησε αρκετά ικανοποιητικά, επιτρέποντας παράλληλα στην αγορά να κινηθεί στοιχειωδώς και να δώσει μικρή, έστω, ανάσα στους καταστηματάρχες.

Θετικά ήταν τη Δευτέρα, επίσης, για μία ακόμη ημέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, με τους δείκτες των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να καταγράφουν σταθερή – αν και με αργούς ρυθμούς – κάμψη. Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτή η πτωτική πορεία και να μην ανακοπεί μέσα στις γιορτές, αν και η ανησυχία από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία είναι έκδηλη.

 Ειδικά για το τελευταίο, αποφασίστηκε η αύξηση των ημερών της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία σε 10 από επτά ημέρες, ενώ μετά το πέρας της θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό μοριακό τεστ. Το ενδεχόμενο της απαγόρευσης πτήσεων εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημειώνεται πως για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων σήμερα στις Βρυξέλλες.