Απότομη ''προσγείωση'' από τις ΗΠΑ: ''Eμπόδια'' στην πώληση F-35 στην ΕλλάδαΟι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν άμεσα F-35 στην ΠΑ

Aπότομη ''προσγείωση'' είχαμε στο ζήτημα των F-35. Ενώ η Ελλάδα ήθελε εσπευσμένα παράδοση των μαχητικών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θέλουν να καθυστερήσει το εν λόγω θέμα.  

Mάλλον στις ΗΠΑ επικρατεί απογοήτευση λόγω του ότι η Ελλάδα απέκτησε τα Γαλλικά Rafale. Μην ξεχνάμε επίσης, πως οι Γάλλοι έκαναν ρελάνς, με νέα πρόταση προς την Ελλάδα για τις Belharra, όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δούμε και τους SCALP NAVAL πάνω στις φρεγάτες!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση της Lockheed Martin Aeronautics μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία αφορούσε όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού (αναφερόμαστε στα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, ΑΦΝΣ). Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον Ντένη Πλέσσα αντιπρόεδρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

Tι ειπώθηκε για τα F-35 

Κομβικό είναι το ενδιαφέρον της ΠΑ για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35. Ο κύριος Πλέσσας επιβεβαίωσε την αποστολή αιτήματος ενδιαφέροντος για το νέο αμερικανικό μαχητικό, λέγοντας συνάμα πως ο δρόμος για την απόκτηση του είναι μακρύς και χρονοβόρος, ενώ διευκρίνισε τη δυσκινησία που υπάρχει στο θέμα απόκτησης μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ. 

Επί της ουσίας οι ΗΠΑ δεν δύναται να εξυπηρετήσουν το αίτημα που αναφέρθηκε στην ελληνική επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για άμεση και ταχεία απόκτηση μαχητικών F-35 για τη ΠΑ.

Οι Αμερικανοί για δικούς τους λόγους δεν φέρονται να είναι διατεθιμένοι να δώσουν άμεσα F-35 και συγκεκριμένα μεταχειρισμένα μαχητικά στη ΠΑ παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από πλευράς ΠΑ, όπως αναφέρει το defencereview.gr.

Συνεπώς, όπως τόνισε ο κύριος Πλέσσας, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη τυπική και χρονοβόρα διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα: την αποστολή Letter Of Requet (LoR) για την υπογραφή Letter Of Acceptance (LoA) αφού πρώτα έχει λάβει χώρα απάντηση για τη παρούσα εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω της γνωστής Price & Availability (P&A). Συμπερασματικά, η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και η ΠΑ δεν πρόκειται να δει πολύ σύντομα τα F-35 δεδομένου ότι απαιτείται μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία.

Επισημάνθηκε το γεγονός της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 απόρροια της απόκτησης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 καθώς και της πεποίθησης πως το κόστος για την απόκτηση των F-35 εκτιμάται στα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα με κόστος ώρας πτήσης 25000 δολάρια από το 2025 και έπειτα.