Πολεμικό κλίμα στη Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ αναχαίτησαν τουρκικό πλοίο



Ραγδαίες εξελίξεις

Όπως αναφέρει το Reuters οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ της ανατολικής Λιβύης αναχαίτισαν τουρκικό πλοίο με σημαία Τζαμάικας το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στα δυτικά, η οποία εδώ και χρόνια πολεμά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με έδρα την Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed al-Mismari, πρόσθεσε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο, Mabrouka, είχε 17 άτομα πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και εμπορευματοκιβώτια που δεν είχαν ακόμη επιθεωρηθεί.

Οι ναυτικές δυνάμεις του LNA το σταμάτησαν κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα, είπε.

Η GNA και το LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο τις εκλογές του επόμενου έτους ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει σχολιάσει ακόμη το περιστατικό.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μισμάρι κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνέχισε να προμηθεύει όπλα και μαχητές στη GNA. Στο πλευρό του LNA είναι η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.


ΠΗΓΗ