Ο αλληλοσπαραγμός ανάμεσα σε Κούρδους συνεχίζεται στο Β.Ιράκ



Εντείνονται οι συγκρούσεις PKK και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) με τον σουλτάνο να κινεί τα νήματα πίσω από αυτόν τον νέο κύκλο αίματος.
Αψιμαχίες μεταξύ του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και δυνάμεων από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) έχουν προκαλέσει φόβους για μια πλήρη σύγκρουση στο βόρειο Ιράκ.

Το PKK δέχθηκε αυξανόμενη πίεση στην περιοχή από μια τουρκική στρατιωτική εισβολή με στόχο την απομόνωση των αρχηγείων του στα Όρη Qandil που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ και κατηγόρησε το KRG ότι συνεργάστηκε με την Άγκυρα για να στοχεύσει τις δυνάμεις του.

Το KRG έχει οικοδομήσει στενή σχέση συνεργασίας με την Τουρκία βάσει κοινών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, κυρίως ενός αγωγού πετρελαίου που επιτρέπει στις ιρακινές-κουρδικές αρχές να εμπορεύονται τις εξαγωγές πετρελαίου τους ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Στις 28 Οκτωβρίου, το PKK επιτέθηκε στον αγωγό KRG κοντά στην πόλη Mardin στη νοτιοανατολική Τουρκία, σταματώντας την παραγωγή για δέκα ημέρες.

«Η περιοχή του Κουρδιστάν έχασε 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της έκρηξης», δήλωσε ο μέλος του περιφερειακού κοινοβουλίου Lanja Dizayee, σύμφωνα με το pro-KRG Kurdistan24.
Νωρίτερα τον μήνα, το KRG κατηγόρησε το PKK για δολοφονία του επικεφαλής ασφαλείας σε συνοριακή διέλευση στην περιοχή Amedi του Ντουχόκ, όπου οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Το PKK αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη δολοφονία. Ωστόσο, η ομάδα έχει ήδη απειλήσει όσους θεωρεί ότι συνεργάζονται με την Τουρκία μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία των τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων που στοχεύουν ανώτερα πρόσωπα του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οι εντάσεις μεταξύ του PKK και του KRG έχουν κλιμακωθεί σε ανοιχτό πόλεμο στο παρελθόν, συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια του κουρδικού εμφυλίου πολέμου στη δεκαετία του 1990. Αλλά έχουν επίσης πολεμήσει δίπλα-δίπλα, με μαχητές του ΡΚΚ να υποστηρίζουν το KRG για να σταματήσουν την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο βόρειο Ιράκ το 2014.

Το KRG κατηγόρησε έκτοτε το PKK ότι χρησιμοποιεί το ISIS ως ευκαιρία να επεκτείνει την παρουσία του στην περιοχή, την οποία επιδιώκει τώρα να ανακτήσει. Ωστόσο, το PKK υποστηρίζει ότι η πρόσφατη καταπάτηση των δυνάμεων του KRG προς τις θέσεις του στοχεύει στη διευκόλυνση της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον του PKK(edited)

"Τα νέα σημεία ελέγχου στοχεύουν στην ασφαλή πρόσβαση για τους Τούρκους κατακτητές" , δήλωσε ανώνυμη πηγή στην ANF News που είναι φιλικά προσκείμενη προς το PKK.

 Μια νέα σύγκρουση KRG-PKK θα προκαλούσε περαιτέρω αιματοχυσία σε έναν τοπικό πληθυσμό που ήδη απειλείται από τακτικούς τουρκικούς και ιρανικούς βομβαρδισμούς. Σχεδόν 300.000 στρέμματα γης κάηκαν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου φέτος ως αποτέλεσμα στρατιωτικής δράσης στην παραμεθόριο περιοχή, ανέφερε ο ολλανδικός οργανισμός ειρήνης PAX τον περασμένο μήνα.