Τι απάντησε στην ΠΟΕΣ το Υπ. Οικονομικών για τη νυκτερινή αποζημίωση



Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1450/2020 έγγραφό μας, αναφορικά με τη μη καταβολή, μέχρι και σήμερα, της αποζημίωσης για τη νυκτερινή εργασία των στρατιωτικών, αν και σχετικός νόμος την προβλέπει, και το ερώτημα που κατέθεσε στη ΒτΕ δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Σερρών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιβεβαιώνει τα γνωστά και μετατοπίζει για ακόμη μία φορά το θέμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο (ΥΠΕΘΑ) μετατοπίζει το πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών:

Με τις διατάξεις του άρθρου 127 του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017 (Α΄ 74) καθορίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα που καταβάλλονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου Δ΄ του άρθρου 127 του ιδίου νόμου θεσμοθετήθηκε η χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που αποδεδειγμένα εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 € ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης, ενώ παράλληλα παρέχεται εξουσιοδότηση όπως καθορισθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης.

Η ως άνω κοινή υπουργική απόφαση, κατά το μέρος που αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Για την χορήγηση της ανωτέρω αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η προκαλούμενη δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο του εκτελούμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεδομένων και των σοβαρών οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση της πανδημίας COVID-19.