Πόσο στοίχισε στην Τουρκία το μποϋκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας



Μείωση 15% κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώση, μέσω του ανεπίσημου μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων από το Ριάντ.

Σύμφωνα με το Sigmalive.com, τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Συνέλευση Εξαγωγέων της Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί, δείχνουν ότι η πτώση στις εξαγωγές τουρκικών προϊόντων προς το Βασίλειο του Κόλπου για τον Οκτώβριο ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας η Σαουδική Αραβία είναι η 15η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Άγκυρας, με τα κυριότερα προϊόντα εξαγωγών να αφορούν χαλιά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, χημικά προϊόντα, σπόρους, έπιπλα και χάλυβα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας είχε δημοσιεύσει στο Twitter ότι «το μποϊκοτάζ της Τουρκίας, είτε σε επίπεδο εισαγωγών, επενδύσεων ή τουρισμού, είναι ευθύνη κάθε Σαουδάραβα - εμπόρου και καταναλωτή - ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς την ηγεσία μας, τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Ωστόσο, δημοσίευμα του Nordic Monitor αναφέρει πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ Ερντογάν και του Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που ίσως σηματοδοτήσει ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.