Οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ΕΟΔΥ μαζί στη Δυτική Αττική - Το σχέδιο



Και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν στο έργο του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ. Το σχέδιο της κυβέρνησης στην Δυτική Αττική. 

Τον στρατό «επιστρατεύει» η κυβέρνηση στην Δυτική Αττική για να συνδράμει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του υφ. Πολιτικής Προστασίας έχει ξεφύγει.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη για το σκληρό lockdown στην Δυτική Αττική, «αποφασίζεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής (Δυτικής Αττικής)  από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΓΓΠΠ και των Ενόπλων Δυνάμεων». 

Σημειώνεται ότι στρατιωτικές πηγές μιλώντας στο iEidiseis σημειώνουν ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με γιατρούς και όσα άλλα μέσα χρειάζεται ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ ώστε με ταχύτητα να ελεγχθούν (testing) οι πολίτες της Δυτικής Αττικής». 

Άλλωστε όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές «δεν υπάρχει σχέδιο εμπλοκής των Ε.Δ. με κάποιον άλλο τρόπο», ενώ ανώτατη πηγή του υπ. Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε με δήλωσή του στο iEidiseis ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων αφορά «πάντα και μόνο» σε συνδρομή γιατρών και λοιπού προσωπικού. 

Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας σημειώνουν στο iEidiseis ότι η κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη και εύθραυστη και πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο άμεσης ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο. 

Νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την Δυτική Αττική τα οποία είναι: 

Συγκεκριμένα αποφασίζεται:

1. Η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από της 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3. Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4. Επίσης, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Επισημάνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

5. Επίσης, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις ελέγχους προσωπικού, με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την πρώτη, την πέμπτη και την δέκατη ημέρα.

6. Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7. Αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9. Επίσης, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

10. Επίσης, αποφασίζεται η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κλπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11. Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ξεκινάει από αύριο το πρωί, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 06:00 και για επτά (7) ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, είτε η συνέχιση είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.