Μετά τα Rafale έρχονται στη Βουλή και τα Μ1117



Μπαράζ εξοπλισμών για την Ελλάδα

Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς την υπόθεση προμήθειας των ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) Μ1117, από το απόθεμα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέραμε στο δημοσίευμα του Νοεμβρίου «έχει ήδη γίνει συνεννόηση σε πρώτο στάδιο με τους Αμερικανούς ώστε τα οχήματα να φτάσουν με τις υπόλοιπες δυνάμεις των αμερικανών, που προορίζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Ήδη, από τον Οκτώβριο, το ΓΕΣ έχει εντοπίσει 80 οχήματα που βρίσκονται στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, και έτρεχε τις διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι με την «ομάδα κρούσης» που έχει στείλει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ΓΔΑΕΕ, ξεπεράστηκαν και τα τελευταία γραφειοκρατικής φύσης προβλήματα και πλέον μαζί με την σύμβαση των Rafale στην Βουλή θα έρθει και η σύμβαση για την έναρξη των διαδικασιών παραλαβής από το απόθεμα του Στρατού και της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ συνολικά 1.200 M1117.

Έτσι είναι πολύ πιθανό μέχρι τα Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των πρώτων 80 οχημάτων, τα οποία θα μπουν κατευθείαν σε υπηρεσία στον Έβρο. Όμως, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μένει σε αυτά.

Ταυτόχρονα, έχει οριστεί και το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που θα μεταβεί σε δεύτερο χρόνο, μόλις το επιτρέψουν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας COVID-19, στις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει την επιλογή των οχημάτων από το διαθέσιμο απόθεμα, ενώ είναι πολύ πιθανό η μετάβαση να φέρει και την προμήθεια κάποιων αρχικών μονάδων Bradley M2A2 καθώς και των αμφιβίων AAV7 για τις ανάγκες των πεζοναυτών.