Ξεκινά ο «πόλεμος των ΑΟΖ»: Για πρώτη φορά τουρκικές ασκήσεις εντός των ανακηρυγμένων ΑΟΖ Ελλάδας-ΑιγύπτουΜετά την ανενόχλητη «διακόρευση» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επί 82 ημέρες από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και τον τουρκικό στολίσκο που τα συνοδεύει, η Άγκυρα πλέον θα δοκιμάσει στην πράξη την «αντοχή» και την ουσιαστική ισχύ του ελληνο-αιγυπτιακού συμφώνου καθορισμού των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, καθώς προχωρά σε στρατιωτικές εντός αυτής της περιοχής!

Στρατιωτικές ασκήσεις που είναι προάγγελος ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα, νoτιοανατολικά της Κρήτης και εντός της περιοχής των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης όπως αυτές ανακοινώθηκαν και καταγράφηκαν από τον ΟΗΕ χωρίς ουσιαστική αντίδραση της Αθήνας, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις μετά πυρών.

Όλα αυτά λίγα 24ωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής -στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για κυρώσεις, περιλαμβανομένου της επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία- η Άγκυρα «δείχνει τα δόντια της» προεξοφλώντας την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος. 

Σύμφωνα με την NAVTEX 1509/20 που εκδόθηκε το μεσημέρι από τον σταθμό της Αττάλειας ο τουρκικός Στόλος και η Αεροπορία της χώρας θα εκτελέσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή που διακρίνεται στον χάρτη.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης ή τουλάχιστον εντός των υποτιθέμενων ΑΟΖ, οι οποίες αναγνωρίστηκαν από τον ΟΗΕ και βέβαια εντός της ελληνικής ΑΟΖ και της αιγυπτιακής

Το ερώτημα που ανακύπυτει είναι: «Απαγορεύεται να κάνουν ασκήσεις σε αυτή την περιοχή;». Όχι! Δεν απαγορεύεται με την προϋπόθεση ότι την NAVTEX θα έπρεπε να την εκδώσει ο σταθμός του Ηρακλείου, κατόπιν αίτησης της Άγκυρας. Η περιοχή δεν είναι περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, αλλά είναι περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας και η έκδοση NAVTEX είναι παράτυπη και το ίδιο η άσκηση που θα εκτελεστεί. 

Αν πάνε εν συνεχεία σε έρευνες, αλλάζει το αφήγημα: Ισχύει ότι και στην περιοχή που έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, αλλά τώρα εμπλέκεται και η Αίγυπτος. Δηλαδή θα «μετρήσει» και την αιγυπτιακή αποφασιστικότητα η Άγκυρα.


Ας δούμε τις τουρκικές συντεταγμένες:

TURNHOS N/W : 1509/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 05-12-2020 11:36)
TURNHOS N/W : 1509/20
MEDITERRANEAN SEA
1. MILITARY EXERCISES, ON 07 DEC 20 FROM 0730Z TO 0830Z WITHIN 20 NM OF 34 25.00 N, 026 50.00 E.
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 071600Z DEC 20.