Αίγυπτος & ΗΑΕ αποφασίζουν για Α. Μεσόγειο & Τουρκία



Sisi & Mohamed Bin Zayed προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα σε Λιβύη & Α.Μεσόγειο

Οπρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι θα δεχθεί σήμερα τον Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι και ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ, σε μια συνάντηση από την οποία θα έχουμε σίγουρα πολλές εξελίξεις σε σχέση με την Α.Μεσόγειο, την Λιβύη και φυσικά την Τουρκία.

Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες που θα καλύπτουν όλες τις κοινές πτυχές και ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη, ενώ υπάρχει η δεδηλωμένη απόφαση της Άγκυρας για έρευνες νοτίως της Κρήτης καθώς και στα ανοικτά της Λιβύης.

Το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο είναι ουσιαστικά ένα “συγχωροχάρτι” προς την Τουρκία για οτιδήποτε ύποπτο ετοιμάσουν οι Τούρκοι στην Α.Μεσόγειο προκαλώντας κυρίως Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Στην εξίσωση όμως αυτή εισήλθαν με δική τους πρωτοβουλία και τα ΗΑΕ, τα οποία πιθανότατα αποφάσισαν να δράσουν στην Μεσόγειo.
     
Ένα μεγάλο σοκ για την Άγκυρα και τα τουρκικά προκλητικά επεκτατικά  σχέδια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ήταν και η πρόσφατη κοινή αεροναυτική άσκηση  Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου-ΗΑΕ, με την κωδική ονομασία  «Μέδουσα», στην οποία για πρώτη φορά  συμμετείχαν έτος και δύο «ορκισμένοι» εχθροί της Άγκυρας, η Γαλλία και τα ΗΑΕ.

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς ενεργεί ως ο μεγαλύτερος ταραξίας της περιοχής, Ελλάδα και Αίγυπτος εμφανίζονται ως  πυλώνες σταθερότητας, αλλά και το ισχυρό αντίβαρο έναντι της τουρκικής παρέμβασης με μοχλό την μουσουλμανική αδελφότητα.

Τόσο όμως τα Εμιράτα όσο και η Αίγυπτος ενώπιον του κινδύνου ενεργοποίησης αυτής της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης  στο εσωτερικό τους, στράφηκαν σε μαι συμμαχία “προθύμων” με Ελλάδα και Κύπρο.

Σε ανάλογη κατεύθυνση βρίσκεται και άλλες χώρες όπως  το Ισραήλ, έπειτα από την ξεκάθαρη διάθεση της Άγκυρας να αποτελέσει ορμητήριο για φανατικές οργανώσεις Παλαιστινίων,( Χαμάς)  οι οποίες αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της χώρας.

Η προσέγγιση τόσο της Αιγύπτου και των ΗΑΕ όσο και του Ισραήλ με την Αθήνα δεν περιορίζεται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο αλλά γίνεται όλο και πιο έντονα αισθητή τόσο στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στο κρίσιμο πεδίο των πληροφοριών.

Η Τουρκία έχει ήδη απομονωθεί ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις την έχουν ταράξει για τα καλά, αν συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό τα κτυπήματα στην Άγκυρα, το καθεστώς Ερντογάν θα απολέσει το “κέντρο βάρος του” και θα διαλυθεί.

Ο Ισραηλινός αναλυτής Seth J. Frantzman, γνωστός για τις διασυνδέσεις του με την πολιτική ελίτ στην χώρα του, είχε περιγράψει σε ανάλυσή του ουσιαστικά την δημιουργία ενός αμυντικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΑΕ, ο οποίος θα ισχυροποιείται καθημερινά μέσω ασκήσεων, στοχεύοντας την τουρκική προκλητικότητα ειδικά στην Α.Μεσόγειο.

Ο ίδιος ανέφερε αυτό που πλέον είναι πασιφανές και αφορά την μετατροπή του  οργανισμού των χωρών του East Med Gas που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020,  σε έναν ισχυρότατο αμυντικό άξονα για την διασφάλιση όλων των ενεργειακών σχεδίων στην Μεσόγειο.


ΠΗΓΗ-Γιώργος Μοτσάκος