Rafale: Στα 2,2 δισ.€ το κόστος με τα όπλα και την ανανέωση του χρόνου ζωής των όπλων - Πότε έρχονται



Αύριο εισάγεται για  συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλισμών η σύμβαση αγοράς  περιορισμένου αριθμού (18)  γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.  

Από τα 18 αεροσκάφη, τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) θα είναι από τη γραμμή παραγωγής της Dassault  και τα υπόλοιπα 12 μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και 10 μονοθέσια) από την γαλλική Αεροπορία.

Συνολικά επομένως η ΠΑ θα παραλάβει τέσσερα διθέσια και 14 μονοθέσια αεροσκάφη. Η επιλογή της μίξης αριθμού μεταχειρισμένων και νέων αεροσκαφών έγινε αφενός για λόγους κόστους, αφού τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα κοστίσουν λιγότερο και αφετέρου για λόγους άμεσης παράδοσης στην ΠΑ.

Από την Πολεμική Αεροπορία αναφέρουν ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις ελληνικές απαιτήσεις ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Το συνολικό κόστος αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), τίμημα στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα των δικινητήριων μαχητικών αεροσκαφών. Στα όπλα των νέων Rafale περιλαμβάνονται και τα κατευθυνόμενα βλήματα πέρα του ορίζοντα μεγάλης εμβέλειας (120 χλμ.+) BVR Meteor.

Επίσης, η γαλλική πλευρά αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις των υπαρχόντων βλημάτων Mica, Scalp και Exocet προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα το πρώτο από τα  έξι μεταχειρισμένα Rafale θα έρθει στην Ελλάδα έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (Ιούνιος 2021) και τα υπόλοιπα με ρυθμό ένα ανά μήνα.

Τα έξι καινούργια αεροσκάφη  θα παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως με ρυθμό και αυτά ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης. .

 Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Τα 18 αεροσκάφη αντιπροσωπεύουν το μέγιστο αριθμό βάσει των οικονομικών δεδομένων αλλά τον ελάχιστο σε ότι αφορά τις ανάγκες της ΠΑ.

Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021. Αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα Rafale, σταδιακά οι πρώτοι Έλληνες χειριστές των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών θα ξεκινούν να εκπαιδεύουν άλλους Έλληνες πιλότους.

Ανάλογα στην Γαλλία θα μεταβούν και μηχανικοί  προκειμένου να εκπαιδευτούν  στα συστήματα του αεροσκάφους.