Λιβύη: Νέες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών & ενεργοποίηση της USAF στη ΣούδαΈντονη στρατιωτική κινητοποίηση στην Α. Μεσόγειο

Η Λιβύη επανέρχεται σταθερά στο προσκήνιο, καθώς η τουρκική αεροπορική "γέφυρα" προς τη βορειοαφρικανική χώρα ενεργοποιήθηκε ξανά σήμερα το πρωί, ωστόσο ένα αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) έκανε επίσης την εμφάνισή του στην περιοχή.

Δύο τουρκικά αεροσκάφη Airbus A400M (κωδ. 17-0078 & 18-0093 - διακριτικό TUAF219 / 220) έφυγαν σήμερα το πρωί από την αεροπορική βάση του Ικόνιου για τη Λιβύη και ένα τρίτο A400M (κωδ. 18-0094 - callign TUAF221) απογειώθηκε από τη Σμύρνη με τον ίδιο προορισμό.

Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, περίπου στις 12:00 CET.

Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη επιχειρεί και ένα Boeing RC-135U (κωδ. 64-14849 - διακριτικό LARD53) της USAF που αναχώρησε από την αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Το αμερικανικό αεροσκάφος παρακολουθεί την περιοχή της Τρίπολης, της Βεγγάζης και της Σύρτης, στη δεύτερη αποστολή του εντός μίας εβδομάδας, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου, όπως επιβεβαιώνει το itamilradar.


Το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα στη Λιβύη έχει αυξηθεί αισθητά, καθώς η Τουρκία στέλνει εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ελικόπτερα, καθώς και οπλικών συστημάτων διαφόρων τύπων, με σκοπό να στηρίξει την τουρκολιβυκή συμφωνία την οποία καθόλου τυχαία εδώ και μερικές ημέρες εκθειάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με έναν πρώην Τούρκο πιλότο σε αεροσκάφη F-16, η τουρκική πολεμική αεροπορία φέρεται να έχει αναπτύξει επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα στην βάση Αλ Βατίγια στη Λιβύη. Η ανάπτυξη έξι τουρκικών μαχητικών F-16 στην ίδια βάση αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία παρέδωσε στον Χαφτάρ πρόσφατα δύο αεροσκάφη SU-24 για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του LNA κατά των τουρκικών βλέψεων στην περιοχή.  

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) ανακοίνωσε ότι ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ξεκίνησε μια τεράστια κινητοποίηση των στρατευμάτων του στην ανατολική Λιβύη, παρά τον συνεχιζόμενο δεύτερο γύρο πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του Χαφτάρ αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρηνική επίλυση του ζητήματος της Λιβύης, ειδικά μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο.

Οι πολιτοφυλακές του Χαφτάρ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην βοήθεια των Εμιράτων, με την παρουσία κινεζικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Wing Loong II.

Ο Χαφτάρ γνωρίζει ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να προσπαθήσουν καν να διαπραγματευτούν, για αυτό και έχει σε ετοιμότητα δράσης τις δυνάμεις του, σε συνεννόηση με την Αίγυπτο.   

ΠΗΓΗ - Ευάγγελος Δ. Κόκκινος