Τα νέα όπλα που αγοράζει η Ελλάδα αναγκάζουν τους Τούρκους να ξανασκεφθούν τις κινήσεις τους



Πώς ενισχύονται Πολεμική Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατός Ξηράς - Τα Rafale, τα F-16 Viper, οι νέες φρεγάτες και τα M-1117 – Πώς η Ελλάδα «θωρακίζει» Έβρο και νησιά προκαλώντας εκνευρισμό στο τουρκικό καθεστώς.

Με τη συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale να έχει πλέον ολοκληρωθεί και να απομένουν μόνο οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, το ελληνικό «Πεντάγωνο» προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυση και των υπολοίπων Κλάδων.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος παραμένει επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τον ανασχηματισμό της 04.01.2021, με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγνωρίζει το εξαιρετικά σημαντικό έργο που έχει παρουσιάσει ο Καβαλιώτης υπουργός. Δεν είναι μόνο η απόκρουση των τουρκικών επιθέσεων σε στεριά, αέρα και θάλασσα, αλλά και οι στοχευμένες και ταχύτατες ενέργειες για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό.

Προτεραιότητα του κ. Παναγιωτόπουλου είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται. Είναι γνωστό άλλωστε πως αν και τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος, οι «πληγές» που άφησαν στα τρία Σώματα τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.

Οι επαφές για νέα οπλικά συστήματα και Μέσα είναι συνεχείς στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν διαμορφώσει ένα πλήρες πλάνο με τις ανάγκες των Κλάδων και να το έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου η οποία θα δώσει το «πράσινο φως».

Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα καλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών, με τους Γάλλους και Αμερικανούς να είναι στην τελική ευθεία της κρίσιμης κούρσας για την αλλαγή των βασικών μονάδων κρούσης του ελληνικού Στόλου. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έρχεται με νέα βελτιωμένη πρόταση στην Αθήνα εντός τους Ιανουαρίου, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν άμεσα σε άνοιγμα όλων των φακέλων και στην τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» η αγορά των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, με το συνολικό κόστος των Romeo να αγγίζει τα 295 εκ δολάρια.

Επίσης προχωρά η συμφωνία για απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, ενώ η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό μέρους των παλεών τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια από τη δεκαετία του ‘80.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, θα λάβει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα.

Επίσης, άμεσα προχωρά η απόκτηση περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων M1117. Το ΓΕΣ ήταν έτοιμο να στείλει κλιμάκιο στη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού έχουν βάλει φρένο στην έλευσή τους στη χώρα μας. Στο ΓΕΣ εντούτοις εκφράζεται αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει και τα πρώτα M1117 θα φτάσουν στην Ελλάδα ακόμα και τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ελληνική αποστολή θα μεταβεί με πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ όπου θα διαλέξει πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα από το απόθεμα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έναντι των θρασύτατων και προκλητικών Τούρκων, αλλά και να προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Η εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων θα καταστήσει τη Χώρα μας ακόμα πιο ισχυρή σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι και παράλληλά θα αναγκάσει τους Τούρκους να... ξανασκεφτούν να επιτεθούν.