Γερμανός πρέσβης στα Σκόπια: "Όπως κάναμε με τη Γαλλία να κάνετε με τη Βουλγαρία"



Ο πρέσβης δήλωσε ότι η Γερμανία θα παραμείνει ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ

Ο Γερμανός Πρέσβης στα Σκόπια Άνκε Χολστάιν ζήτησε συμμόρφωση με τη Συμφωνία Γειτονίας, μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων σε συνέντευξή του στο TV 24 των Σκοπίων.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι η Γερμανία θα παραμείνει ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ. «Υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τη Βόρεια Μακεδονία ως ανεξάρτητη και υποστήριξε τον εξευρωπαϊσμό ολόκληρης της περιοχής, ιδίως τη διαδικασία προσέγγισης της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Έχει επίσης μια συμφωνία καλής γειτονίας και νομίζω ότι θα δώσει ζωή στην περιοχή και επομένως να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Χολστάιν.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για μεταρρυθμίσεις και να φέρουμε την Ευρώπη στη Βόρεια Μακεδονία», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός πρέσβης έδωσε το παράδειγμα της Συνθήκης των Ηλυσίων, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, η οποία, όμως, δεν αναφέρει εμπόδια όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και η ιστορία.

«Η Συνθήκη των Ηλυσίων συνήφθη 18 χρόνια μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και έβαλε τέλος στη λεγόμενη «αρχέγονη εχθρότητα» μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας μια πολιτική, νομική και συμβολική βάση για αμοιβαία συνεργασία», τόνισε ο πρέσβης.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ότι είναι μια κοινότητα αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και η πλήρης ισότητα.

Σύμφωνα με αυτόν, γεγονότα που απέχουν πολύ από αυτές τις αξίες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά στα κράτη μέλη, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.