"Ξεκαθάρισμα" λογαριασμών με Τουρκία & Κίνα θέλει η Ουάσιγκτον



Η Άγκυρα στο στόχαστρο της νέας αμερικανικής κυβέρνησης φέρνει εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα

Τουρκία και Κίνα έχει το κύριο μενού της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλλιβαν, ο οποίος με πάσα ειλικρίνεια εξέφρασε στην κριτική του για την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντάς την ως «αμοιβαίο μέλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες».

Αυτή η δήλωση μεταφράζεται σε στοχοποίηση της Τουρκίας αλλά και της Κίνας, λόγω της συνεργασίας που έχουν μεταξύ τους, κάτι που θεωρείται πλέον ως απαράδεκτο για το δυτικό σύστημα ασφαλείας.      

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την Ουάσινγκτον αρχικά μετά την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 και λόγω των προκλητικών αξιώσεων της Άγκυρας για τα ύδατα της Μεσογείου απέναντι στην Ελλάδα.

Στην πρώτη της ανακοίνωση, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απελευθερώνοντας τους Selahattin Demirtas και Osman Kavalla.

Οι ΗΠΑ απαιτούν  από την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και να βρει μια γρήγορη και δίκαιη λύση στις υποθέσεις Kavalla και Demirtas. «Το μόνο πράγμα που διατηρούσε τη σχέση μαζί τους τα τελευταία χρόνια ήταν η προσωπική σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και μέλος στο American Enterprise Institute.

«Με την απόσυρση του Τραμπ, ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ ανήσυχος», τόνισε ο Αμερικανός ειδικός.

Με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις του, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια πιο σκληρή γραμμή από την Ουάσιγκτον κατά της Άγκυρας  σε πολλά ζητήματα.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ερντογάν «σουλτάνο», και επέκρινε σφοδρά τις ενέργειές του προς τους Κούρδους. Ανέφερε  επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους Τούρκους ηγέτες της αντιπολίτευσης «ώστε  να είναι σε θέση να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι με πραξικόπημα, αλλά μετά από εκλογική διαδικασία". 

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα για την Τουρκία και ένα ζήτημα που οι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφευγαν επιμελώς να αναγνωρίσουν για έναν αιώνα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει ότι "μπορεί να έχει μια «καλή και θετική ατζέντα» με μια κυβέρνηση Μπάιντεν και χαρακτήρισε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων για την αγορά των πυραύλων S-400 «αντιπαραγωγική».

"Τόσο όμως οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν «απογοητευτεί και εξοργιστεί» με τις απρόκλητες ξένες παρεμβάσεις του Ερντογάν και την «ακατανόητη» συμπεριφορά του απέναντι σε συμμάχους και  αντιπάλους", δήλωσε ο Agathe Demarais, διευθυντής του Economist Intelligence Unit.

«Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Η νέα κυβέρνηση  Μπάιντεν είναι πιθανό να πάρει πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία από ό, τι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά αυτό έρχεται απέναντι σε έναν νέο κίνδυνο για τις ΗΠΑ, που λέει ότι η τιμωρία ενός συμμάχου όπως η Τουρκία θα την ωθήσει στα χέρια της Ρωσίας. Η Τουρκία αποτελεί  «μέγα στρατηγική» για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη", τόνισε ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Bluebay Asset Management.

Εξαιτίας αυτού ο ίδιος αναμένει ότι «ο Μπάιντεν θα δουλέψει υπερωρίες για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και να φέρει τη χώρα πίσω στη δυτική πλευρά».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ είναι η Κίνα και η Ρωσία», δήλωσε ο Ash.

Πολλοί αναλυτές στο παρελθόν έχουν δηλώσει κάτι ανάλογο για την Τουρκία και την πιθανή σχέση της με τη Ρωσία σε ενδεχόμενη αποπομπή της από το ΝΑΤΟ και το δυτικό σύστημα ασφαλείας.

Μόνο που η Τουρκία του Ερντογάν δεν θέλει να ανήκει σε κανένα σύστημα ολοκληρωτικά πλέον, παρά μόνο περιστασιακά και μόνο εάν θα έχει κάποια οφέλη, αφού το δόγμα της είναι η αναβίωση μιας νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η επέκταση των σημερινών συνόρων σε αυτά " της καρδιάς" που είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρο, μαζί με την επιβολή μιας paxturka στην Α. Μεσόγειο.

Αυτό δεν θα το επιτρέψουν όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και οι χώρες της Μεσογείου και του νέου αναδυόμενου αμυντικού άξονα, Ελλάδος, Αιγύπτου,ΗΑΕ, και Κύπρου που προετοιμάζονται για μια πιθανή τελική αναμέτρηση με την Άγκυρα.



ΠΗΓΗ