Ο Δένδιας χτίζει την απόλυτη ελληνοαραβική συμμαχία – Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής ΑραβίαςΟ Νίκος Δένδιας παίζει δυνατό γεωπολιτικό σκάκι στη Μέση Ανατολή, οικοδομώντας μια σπουδαία ελληνοαραβική συμμαχία. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, αποκάλυψε ότι επίκειται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί κορυφαία είδηση.
 
Επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα-Σαββατοκύριακο», είπε ότι την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στο Ισραήλ και για τη μεθεπόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται διευρυμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας. Διαβάσατε τις χώρες; Πρόκειται για την απόλυτη συμμαχία μεταξύ ελληνικού και αραβικού κόσμου.

«Οι σχέσεις μας με τις αραβικές χώρες, αλλά και με το Ισραήλ, έχουν, όπως γνωρίζετε, αναπτυχθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μιλώντας στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη.

«Συγκρατώ την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας για την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και την προσεχή υπογραφή συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την αμυντική συνεργασία.

»Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ, εκ νέου, το Ισραήλ.

»Τη μεθεπόμενη προγραμματίζουμε μια διευρυμένη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Κύπρου, καθώς και χωρών της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία)».

Στο παιχνίδι και η Ινδία
Ο ελληνοραβικός άξονας Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής προεκτείνεται με την πρόσθεση της Ινδίας στη συμμαχία.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε και σε αυτό:

«Αναφερθήκατε επίσης στην Ινδία. Πιστεύω ότι, κακώς, παραμελήσαμε για δεκαετίες τις σχέσεις μας με τη χώρα αυτή.

»Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.

»Είναι η χώρα με τους περισσότερους μουσουλμάνους πολίτες μετά την Ινδονησία.

»Είναι επίσης μία ανερχόμενη πολιτική και οικονομική δύναμη, αλλά και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

»Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική γεωγραφία της περιοχής και την επιρροή της Τουρκίας σε ορισμένα κράτη, είναι γεγονός ότι σε πολλά ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος οι θέσεις μας ταυτίζονται με αυτές της Ινδίας.

»Δυστυχώς, η τελευταία συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έγινε το 2003.

»Τον περασμένο Οκτώβριο είχα μία τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογο μου και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό και όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, είτε στην Αθήνα είτε στο Νέο Δελχί.

»Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη των σχέσεων με τους παραδοσιακούς εταίρους και συμμάχους της.

»Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας και να αναζητούμε νέους εταίρους».