Αγώνας δρόμου στη Βουλή για τα Rafale-Πότε αναμένεται να ψηφιστεί η Συμφωνία



Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι αστοχίες στην διαδικασία επικύρωσης από την Βουλή για την αγορά των 18 μαχητικών Rafale από την Γαλλία, όπως είχαμε αποκαλύψει με λεπτομέρειες πριν από τα Χριστούγεννα, διορθώθηκαν και πλέον η υπόθεση μπαίνει στην τελική ευθεία.

Όπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, την Τρίτη και την Τετάρτη εισάγεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για ενημέρωση το περιεχόμενο της Συμφωνίας και την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί κι έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την τελική τυπική υπογραφή της Συμφωνίας με την Γαλλία.

Την Συμφωνία για τα Rafale θα παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης του υπουργείου με τις οποίες επικοινώνησε το enikos.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να ακύρωσε και την προγραμματισμένη χθεσινή επίσκεψη στο Καστελλόριζο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα, στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακοινώσει το πρόγραμμα.

Έτσι, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας από την Βουλή επόμενος σταθμός είναι η επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί, ώστε να πέσουν οι σχετικές υπογραφές και το πρόγραμμα να αρχίσει να οδεύει προς την πραγματοποίησή του. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση, η επίσκεψη της κυρίας Παρλί θα πρέπει να αναμένεται τις ημέρες γύρω στις 20 Ιανουαρίου.

Βέβαια, όπως αποκαλύψαμε, με την καθυστέρηση αυτή του ενός μήνα λόγω της κακής εισήγησης από στελέχη της ΓΔΑΕΕ ότι δεν χρειαζόταν να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, που έφερε το «μπλόκο» από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, η διαδικασία του προγράμματος παραλαβής των Rafale πάει τουλάχιστον ένα μήνα πίσω.

Εάν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα, η αναχώρηση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας για εκπαίδευση φαίνεται να ξεκινά από τα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου – αν και υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι μπορεί να έχουν αναχωρήσει μέχρι τις 7 του μήνα.

Όπως και να ‘χει, από την καθυστέρηση έχει χαθεί σχεδόν 1,5 μήνας κάτι που συνεπάγεται και την καθυστέρηση παραλαβής των πρώτων Rafale, αφού ο Αύγουστος «δεν υπάρχει» για την Γαλλία, δεδομένου ότι είναι ο μήνας αδειών και ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί. Άρα, οι πληροφορίες που έφεραν το τέλος Ιουνίου ως την πιθανή ημερομηνία παραλαβής των πρώτων γαλλικών μαχητικών, «διαγράφεται» από το καλεντάρι. 

Πλέον το βάρος δίνεται να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση κι αν είναι δυνατόν τον Σεπτέμβριο να παραληφθούν τα πρώτα 6 μαχητικά του τύπου, αφού βάσει των έως τώρα δεδομένων, όσο και να πιεστεί το πρόγραμμα δεν φαίνεται να βγαίνει το σενάριο για τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, παρότι θα ήταν ευχής έργο.