Εντοπίστηκαν 13 Τούρκοι εκτελεσμένοι από το PKK σε σπηλιά στο Βόρειο Ιράκ



Τούρκοι στρατιώτες που διεξάγουν επιχείρηση εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ εντόπισαν τα πτώματα 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί και οι οποίοι εκτελέστηκαν σε μια σπηλιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η ταυτότητα των 13 Τούρκων πολιτών δεν έχει γίνει γνωστή και ο Ακάρ επεσήμανε ότι η απαγωγή τους δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του PKK στη βόρεια επαρχία Γκάρα του Ιράκ στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της και να εντοπίσει τους πολίτες της που είχαν απαχθεί, εξήγησε ο Τούρκος υπουργός σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα.

“Στη διάρκεια έρευνας σε σπηλιά που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους (οι Τούρκοι στρατιώτες), εντοπίστηκαν τα πτώματα των 13 πολιτών μας που είχαν απαχθεί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 12 από τους αθώους και άοπλους πολίτες μας δέχθηκαν έναν πυροβολισμό στο κεφάλι και έπεσαν μάρτυρες, ενώ ένας άλλος δέχθηκε πυροβολισμό στον ώμο και έπεσε μάρτυρας”, σημείωσε ο Ακάρ.

“Με βάση τις αρχικές πληροφορίες που μας έδωσαν δύο τρομοκράτες που συνελήφθησαν ζωντανοί, οι πολίτες μας έπεσαν μάρτυρες στην αρχή της επιχείρησης από τον τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος για τη σπηλιά”, πρόσθεσε ο Ακάρ από το επιχειρησιακό κέντρο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ το οποίο επισκεπτόταν μαζί με αξιωματούχους του στρατού.

Το PKK δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι 48 αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης και η περιοχή περιήλθε στον έλεγχο των Τούρκων στρατιωτών οι οποίοι κατέστρεψαν τα καταφύγια και τις αποθήκες πυρομαχικών των ανταρτών. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές και στη συνέχεια εξαπολύθηκε χερσαία επιχείρηση από στρατιώτες που μεταφέρθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερο, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας.

To PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ξεκίνησε την ένοπλη εξέγερσή του στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων, το 1984 και έκτοτε έχουν σκοτωθεί από τη σύγκρουση περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον του PKK επικεντρώνονται στα βουνά του βόρειου Ιράκ, όπου η οργάνωση έχει δημιουργήσει το προπύργιό της γύρω από τα όρη Καντίλ, κατά μήκος των ιρανικών συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ