"Ιπτάμενοι φονιάδες" περικυκλώνουν την Τουρκία: Αγορά-''μαμούθ'' με 30 Rafale ετοιμάζει ο ΣίσιΣημαντική εξέλιξη
Νέα στρατιωτικά σχέδια έχουμε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, που βλέπει και αυτός όπως όλοι πλέον, ότι ο Ερντογάν κινείται με “ιλιγγιώδη” ταχύτητα προς ένα πιθανό σενάριο "στρατιωτικής σύγκρουσης" στην Α.Μεσόγειο, για την οποία τα δεδομένα αναφέρουν ότι αν πραγματοποιηθεί, αυτή θα κριθεί πρώτα στον αέρα και μετά στην θάλασσα. 

Για αυτό και ο ίδιος έδωσε εντολή για την αγορά 30 νέων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών από το Παρίσι, για να “σκεπαστεί” η Α.Μεσόγειος σε συνεργασία με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Μπροστά έχουμε ήδη το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Ελλάδος-ΕΕ και Ισραήλ-Αιγύπτου-Αφρικής, ενώ ο αγωγός East Med ευρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Αυτά τα έργα θα προκαλέσουν την οργή της Άγκυρας, η οποία πιθανόν και να επιχειρήσει να προκαλέσει πιθανά “επεισόδια”, για αυτό τα προγράμματα αυτά απαιτούν αεροναυτική φύλαξη 24ώρες το 24ωρο.           

Η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία διαθέτει επί του παρόντος στην δύναμη της αεροσκάφη Rafale και διαπραγματεύεται ένα επιπλέον 30 μαχητικά του σύγχρονου τύπου. 

Ελληνικά, αιγυπτιακά Rafale θα έχουν μάλιστα την δυνατότητα να μοιράζονται δεδομένα εν πτήση δημιουργώντας μια τρομερή αεροπορική “ομπρέλα” στην Μεσόγειο κατά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. 

Η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία με την παραλαβή της νεότερης εκδοχής του γαλλικού αεροσκάφους F-3R θα αγοράσει και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αέρος-αέρος Meteor, αποκτώντας και αυτή το ανάλογο πλεονέκτημα στην περιοχή.

Αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η τελική υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια 12-30 επιπλέον μαχητικών Rafale. 

Ο Μαχμούντ Γκαμάλ, ειδικός επί των αμυντικών θεμάτων, δήλωσε ότι η Αίγυπτος διαθέτει ήδη 24 γαλλικά μαχητικά του ιδίου τύπου, τονίζοντας ότι η χώρα προσπαθεί να αγοράσει 12 έως 30 μαχητικά της σύγχρονης έκδοσης. 

"Η Αίγυπτος αναβαθμίζει τώρα τον επιχειρησιακό στόλο της στο πρότυπο F3-R και θέλει να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό", είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία "μπορεί να υλοποιηθεί αρκετά σύντομα φέτος".

Επίσης όπως έγινε γνωστό το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή στρατιωτική πώληση (FMS) στην Αίγυπτο για 168 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας  RIM-116C Block 2 (Rolling Airframe Missiles) (RAM) που προορίζονται για τον αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό με εκτιμώμενο κόστος 197 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αιγύπτιος ειδικός μίλησε επίσης για το αιγυπτιακό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, το οποίο επιτρέπει την διασύνδεση και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων μαχητικών με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο του αιγυπτιακού στρατιωτικού δορυφόρου "Tiba 1" στην υποστήριξη αυτής της συνεργασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος θα υποστηρίξει τις στρατιωτικές επικοινωνίες της με νέο δορυφόρο επικοινωνίας "Tiba 2", ενώ σχεδιάζει να εκτοξεύσει συνολικά 6 δορυφόρους στρατιωτικών επικοινωνιών στο μέλλον για να υποστηρίξει ένα δίκτυο που θα συνδέει και θα ανταλλάσσει δεδομένα μεταξύ όλων των αεροπορικών δυνάμεων. 

Σύμφωνα με ειδικούς, όλες οι χώρες στην Α.Μεσόγειο “αρματώνονται” συνεχώς πλέον, ενόψει των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή, αλλά κυρίως προετοιμάζονται για πιθανές τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες θα είναι όπως όλα δείχνουν αρκετά πιθανές και επικίνδυνες.