Τουρκικό ''κάζο'': Στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το ALTAYAποκαλύψεις που θα συζητηθούν
Το 2019, Τούρκοι αξιωματούχοι έθεσαν ένα φιλόδοξο, διετές χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα του άρματος Altay, δηλώνοντας ότι μέχρι το 2021, το Εθνικό  άρμα μάχης τους θα είναι έτοιμο. 

Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται τώρα να είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί, λόγω της  διπλωματικής περιθωριοποίησης  της Τουρκίας και κυρίως της εξάρτησης της υλοποίησης του προγράμματος του άρματος Altay από Γερμανία, Γαλλία και Νότια Κορέα, οι οποίες παρέχουν βασικά απάρτια στο εν λόγω άρμα.

Η Άγκυρα επιμένει ότι το Altay είναι πλήρως τουρκικό και ότι η Hyundai Rotem της Νότιας Κορέας μπορεί να προσφέρει μερικές από τις κρίσιμες τεχνολογίες του άρματος.

Το αρματικό δυναμικό της Τουρκίας εκτός από τα αμερικανικά άρματα μάχης M48 και M60 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου,  διαθέτει πολλά κύρια γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2.

Η Τουρκία αποφάσισε να μην εξαρτάται από την προμήθεια ξένων αρμάτων, κυρίως λόγω του γεγονότος της επιδείνωσης των σχέσεών της με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, με τους οποίους διαφωνεί σε πολλά περιφερειακά θέματα. Έτσι στράφηκε στην κατεύθυνση να κατασκευάσει το δικό της άρμα, το Altay.

Το άρμα Altay διαθέτει ένα κύριο πυροβόλο 120 mm Rheinmetall. Διαθέτει επίσης βαρύ πολυβόλο διαμέτρου 0,50 και πολυβόλο μεσαίου μεγέθους 7,62 mm ως δευτερεύοντα όπλα. Ο κινητήρας ιπποδύναμης 1.500  ίππων παρέχει αρκετή απόδοση για να προωθήσει άνετα το άρμα βάρους  εξήντα πέντε περίπου τόνων. Προστατεύεται ακόμη και από ένα πακέτο θωράκισης Roketsan τοπικής προέλευσης και ανάπτυξης.

Θεωρητικά όλα πάνε καλά αναφορικά με την κατασκευή του Altay, στην πράξη όμως τίποτε δεν πάει καλά.

Είναι το άρμα  Altay τουρκικό;

Παρά το γεγονός ότι φέρεται  το Altay να είναι  τουρκικό, εντούτοις φέρει σε μεγάλο βαθμό ξένα και όχι εγχώριας κατασκευής εξαρτήματα.

Συγκεκριμένα, στο άρμα Altay επιχειρείται από τους Τούρκους να αντιγραφεί ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων που χρησιμοποιεί το άρμα K2 της Νότιας Κορέας, πάνω στον γερμανικό σχεδιασμό και φιλοσοφία για τα άρματα. Αυτό το "πάντρεμα" μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο.

Η Τουρκία, μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπισε κριτική από πολλές χώρες της ΕΕ λόγω της συμμετοχής της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας

Λόγω των εντάσεων μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας, καθώς και του γερμανικού εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, οι τουρκικές διαπραγματεύσεις με γερμανικές αμυντικές εταιρείες σκόνταψαν και επί της ουσίας σταμάτησαν.

Τι ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί στη θέση του γερμανικού σχεδιασμού μένει να δούμε.

Εντυπωσιακά προβλήματα που αντιμετώπισε το πρόγραμμα Altay είναι η θωράκισή του. Τα πρωτότυπα Altay και τα αρχικά άρματα μάχης είχαν επωφεληθεί από ένα πακέτο γαλλικής θωράκισης. Η γαλλική θωράκιση υπόκειται σε κίνδυνο χάρη στην πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και την ανοικτή διαμάχη της με τη Γαλλία.

Υστερόγραφο

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, παρά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το αντίθετο, το Altay δεν θα αποτελεί καθαρά εγχώρια  τουρκική πρωτοβουλία, ούτε θα είναι, εάν και όταν κατασκευαστεί το Εθνικό άρμα της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ - Παναγιώτης Νάστος