Πεντάγωνο-Απίστευτη ατάκα: ''Παρακολουθούμε το «Τσεσμέ», γιατί φοβόμαστε για ναυάγιο''

 

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ», που η Άγκυρα αποφάσισε από τις 18 Φεβρουαρίου να το βγάλει στο Αιγαίο, λίγες δηλαδή ημέρες πριν ξεκινήσει ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Θα κάνει έρευνες, λένε οι Τούρκοι, μεταξύ της Λήμνου και της Σκύρου και της Αλοννήσου.  

Το «Τσεσμέ» είναι ένα πολύ παλιό καράβι με ξεπερασμένα ερευνητικά συστήματα, έβγαινε χρόνια πριν στο Αιγαίο, κάτι σαν διάδοχος των «Χόρα» και «Πίρι Ρέϊς». 

Έτσι δεν είναι λίγοι στο Πεντάγωνο που ναι μεν καταγράφουν τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά δεν παύουν να την αντιμετωπίζουν με χιούμορ. «Θα παρακολουθήσουν από κοντά το Τσεσμέ, μήπως και χρειαστεί να προστρέξουν να σώσουν κόσμο από πιθανό ναυάγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο "Βηματοδότης". Τόσο παλιό είναι το τουρκικό σκάφος. 

Σιγά που θα ζητήσουμε άδεια από τον Ακάρ 
 
Το δεύτερο θέμα που σχολιάζουν στο Πεντάγωνο είναι οι συχνές δηλώσεις του Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όποτε πάει ένας υπουργός ή κυβερνητικός παράγοντας σε κάποιο νησί ο Ακάρ, έχοντας πάντοτε στα ρούχα του το τουρκικό εθνόσημο, λες και αμφισβητεί κανείς την υπηκοότητά του, ζητεί αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Ενίοτε εκδίδει και καμιά NAVTEX με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Σιγά, λέει η πολιτική ηγεσία στο Πεντάγωνο σύμφωνα με πληροφορίες του "Βηματοδότη", που θα πρέπει να ζητάμε την άδεια του κ. Ακάρ για να πάμε στα νησιά, που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.  

Που βρίσκεται τώρα το ''Τσεσμέ''  
 
Το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος βρίσκεται στην Ίμβρο, έτοιμο να πλεύσει προς την περιοχή του Αιγαίου, την οποία η Άγκυρα έχει δεσμεύσει. 

Να επισημάνουμε ότι η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α6763/20 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή ΝΔ Λήμνου (η οποία συμπίπτει με το νότιο τμήμα της τουρκικής NAVTEX 122/21 για τις έρευνες του Υ/Γ-Ω/Γ CESME), για όλο το 2021 για αεροναυτικές ασκήσεις.

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα υπάρχει και με το ''`Μπαρμπαρός'' όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη.


ΠΗΓΗ