Τουρκική ''τορπίλη'' και στο Ιόνιο: Στον ''αέρα'' το θέμα της ΑΟΖ; -Σοκ από Ι. ΜέταΤα Τίρανα μόνο με την Ελλάδα βρίσκουν συνεχώς εμπόδια για συμφωνία με την ΑΟΖ

Συνεχίζονται τα “τσαλίμια” από τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ο οποίος δεν εγκρίνει την συμφωνία Δένδια-Ράμα για παραπομπή του θέματος της ΑΟΖ στο Ιόνιο πέλαγος στο δικαστήριο της Χάγης, τονίζοντας ότι χωρίς την έγκριση του δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

Η ουσία είναι ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2009) εκτεθειμένη, παρουσιάζοντας ένα εντελώς αναξιόπιστο πρόσωπο έναντι οποιαδήποτε συμφωνίας ειδικά με την Ελλάδα.

Πληροφορίες φέρουν πίσω από όλα να βρίσκεται ο Ερντογάν και η τουρκική χρηματοδότηση, ενώ στο θέμα έχουμε και ένα ιδιότυπο πολιτικό μπραντεφέρ ανάμεσα σε κυβέρνηση και πρόεδρο, το οποίο φυσικά δεν αφορά την Αθήνα.           

Αλβανικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της αλβανικής δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, δέχτηκε σε συνάντηση ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και μέλη του ακαδημαϊκού κόσμου, που συμμετείχαν στην ημερίδα με θέμα "Οι ρίζες μας".

Εκεί πολλοί από αυτούς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, για οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μέτα αφού εξέφρασε την κατανόησή του για την ευαισθησία των παρευρισκομένων και αφού άκουσε προσεκτικά κάθε άποψη της κοινωνίας των πολιτών, τους ενημέρωσε ότι: “ο υφιστάμενος πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δεν έχει ζητήσει την γνώμη του, ενώ δεν έχει λάβει και την απαιτούμενη άδεια από τον ίδιο, σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010, για να διαπραγματευτεί ή να συζητήσει με τη Ελλάδα εκ μέρους της Αλβανίας, σε σχέση με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, πολύ λιγότερο δεν μπορεί να αποφασίσει ή να συμφωνήσει σε αυτό το ζήτημα.

Ο Πρόεδρος Μέτα ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για όλες τις προσπάθειές του για επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος όσον αφορά το Σύνταγμα, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

"Για οποιαδήποτε εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα ή επηρεάζει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, έχω ζητήσει διεξοδικές πληροφορίες και πλήρη ανάλυση από την αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ευθύνες που μου ανήκουν από το νόμο.

Ήμουν και παραμένω συνεργάτης με την Κυβέρνηση, την βουλή και όλους τους συνταγματικούς θεσμούς, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και της αυστηρής εφαρμογής του Συντάγματος.

Διαβεβαιώνω όλους τους Αλβανούς πολίτες ότι θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου με τη μέγιστη κρατική και συνταγματική ευθύνη και ότι δεν θα δεχτώ σε καμία στιγμή κανένα κράτος να παραβιάσει τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας. 

Υπενθυμίζω και πάλι στους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα της κρατικής ιεραρχίας, την υποχρέωση και την ευθύνη που έχουν για την πλήρη συμβατότητα της δραστηριότητάς τους, με την υπηρεσία των κρατικών και εθνικών συμφερόντων. 

Πρέπει να εκπληρώσουν αυστηρά τις νομικές τους ευθύνες, όσον αφορά το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, και ειδικά της απόφασης αριθ. 15, με ημερομηνία 15.04.2010 του Συνταγματικού Δικαστηρίου,  προς το συμφέρον της διατήρησης και της άσκησης της εδαφικής κυριαρχίας, της αλβανικής δικαιοδοσίας, της εγγύησης της ασφάλειας, του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους της χώρας ", κατέληξε ο Μέτα.

Το πρόβλημα είναι ότι το ζήτημα της λειτουργίας της χώρας αφορά τους Αλβανούς πολιτικούς και τους θεσμούς της χώρας, αλλά βλέπουμε ότι μόνο με την Ελλάδα να  υπάρχει αυτή η πολιτική  “απόκλιση” για δεύτερη φορά.

Αν στην θέση της Ελλάδος ήταν για παράδειγμα η Τουρκία, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλες οι αναγκαίες αποφάσεις για οποιαδήποτε συμφωνία, θα λαμβάνονταν αμέσως.