Σκάφος του Λιμενικού καλεί συνεχώς το Τσεσμέ να αποχωρήσει-Έχει απλωθεί το ΠΝΥπό στενή παρακολούθηση το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ
Σκάφος του Λιμενικού καλεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κυβερνήτη του ερευνητικού πλοίου Τσεσμέ να αποχωρήσει άμεσα από παράνομες δεσμευμένες περιοχές ερευνών στο κεντρικό Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, χθές το απόγευμα το τουρκικό υδρογραφικό Τσεσμέ (TCG CESME A-599) απέπλευσε από τον κόλπο της Σμύρνης, όπου είχε καταπλεύσει το πρωί της Πέμπτης, και από τις 7.00 το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή που έχει ορίσει με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία, για υδρογραφικές έρευνες μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από το enikos.gr, εποπτεύεται σε κοντινή απόσταση από σκάφος του λιμενικού, το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκπέμπει ηχογραφημένο μήνυμα διά ασυρμάτου, καλώντας τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του πλοίου να σταματήσουν όποια δραστηριότητα στην περιοχή, δεδομένου ότι δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες από τον υδρογραφικό σταθμό Λήμνου.

Διακριτική είναι η παρακολούθηση από τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού ενώ κοντά στο τουρκικό υδρογραφικό δεν πλέει κανένα τουρκικό πλοίο.​

Μόνο που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει απέναντί του έναν άτακτο στρατό ούτε ομάδες εξτρεμιστών να αντιμετωπίσει. Έχει ένα από τα ισχυρότερα Πολεμικά Ναυτικά της Ευρώπης, με την ναυτοσύνη των ελληνικών πληρωμάτων να ξυπνούν δυσάρεστες μνήμες, ιδιαίτερα του πρόσφατου παρελθόντος, με το Oruc Reis.

Η Ελλάδα είναι ισχυρή και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ φροντίζει να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης με το «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο, η Πολεμική Αεροπορία μέσα σε 1,5 ώρα σήκωσε 29 αεροσκάφη στον αέρα αφήνοντας μόνο το τουρκικό πολεμικό στα μέσα του Αιγαίου, με τον ιδρώτα να λούζει το πλήρωμά του για τις προθέσεις των Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει απλωμένες 30 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια από την Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο.