Στον Βόλο επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού για τον ελλιμενισμό αρματαγωγών στο λιμάνι



Γιώργος Ξυνός

Σάρκα και οστά, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει το σχέδιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για μετακίνηση και ελλιμενισμό αρματαγωγών στον λιμάνι του Βόλου το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 25/02/2021 βρέθηκαν στον Βόλο επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι είχαν συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού Λιμένα Βόλου και του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας στην ουσία το πρώτο διερευνητικό βήμα για να διαπιστώσουν κατά πόσο το εμπορικό λιμάνι πληροί τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ζήτησαν στοιχεία σχετικά με τις εγκαταστάσεις του εμπορικού λιμένα, καθώς και πληροφορίες για μια σειρά από τεχνικής φύσεως θέματα, για να εξετάσουν κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες ελλιμενισμού των αρματαγωγών, αλλά και αν είναι εφικτό να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σύντομα αναμένεται νέα επίσκεψη του κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω στοιχεία, για να δοθεί το «πράσινο» φως για την έναρξη των διαδικασιών ελλιμενισμού των αρματαγωγών.

Ως γνωστόν, εδώ και μερικούς μήνες έχει διαρρεύσει ότι η νέα Διακλαδική Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει την παρουσία αρματαγωγών στο λιμάνι του Βόλου σε συνδυασμό με την παρουσία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Μάλιστα, προ μηνός περίπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος είχε ενημερώσει σχετικά τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Κ. Μαραβέγια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η συγκεκριμένη λύση είναι η ορθότερη στρατηγικά, προκειμένου να ενισχυθεί η 32η Ταξιαρχία και να ακυρωθεί ο προηγούμενος σχεδιασμός για την απομάκρυνση των πεζοναυτών από τον Βόλο. Με τον ελλιμενισμό των αρματαγωγών στο λιμάνι του Βόλου, οι πεζοναύτες αποκτούν μόνιμη δυνατότητα ετοιμότητας και ταχείας επέμβασης, όποτε απαιτηθεί».

Όπως είχε γίνει γνωστό από τις αρχές Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός για να δέσουν τα αρματαγωγά στον Βόλο ώστε να γίνουν «ένα» με τους Πεζοναύτες, θα υλοποιηθεί με ταχείς ρυθμούς το αμέσως προσεχές διάστημα.

Έτσι, οι Πεζοναύτες θα αποκτήσουν μόνιμη δυνατότητα ετοιμότητας και επέμβασης, όποτε απαιτηθεί. Δημοσιεύματα ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «στα μελλοντικά σχέδια του ΓΕΕΘΑ είναι οι Έλληνες πεζοναύτες να πλησιάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά πρότυπα, κυρίως σε ό,τι αφορά στα μέσα που θα διαθέτουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, και τις ενέργειες από το ΓΕΣ για απόκτηση των αμφίβιων AAV-7 από το απόθεμα του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επαφές του ΓΕΕΘΑ με τους τοπικούς φορείς ώστε να τρέξουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και το Πολεμικό Ναυτικό να πάρει τη σκυτάλη για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Οι εργασίες ελλιμενισμού θα προσφέρουν τη δυνατότητα συντήρησης και μικροεργασιών ενώ οι βαριές εργασίες θα συνεχίσουν να γίνονται στον Ναύσταθμο, που διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες στο Λιμάνι του Βόλου θα αρχίσουν, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Ναύσταθμο της Σούδας.