Η Τουρκία “παζάρευε” αεροπλανοφόρο με τη ΒρετανίαΗ Άγκυρα πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την αγορά ενός νέου ή μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Middle East Eye. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν.

Το ρεπορτάζ του Middle East Eye αναφέρει ότι οι συνομιλίες αφορούσαν την προμήθεια αεροπλανοφόρου,  αλλά οι Βρετανοί αρνήθηκαν το αίτημα. Ωστόσο έκαναν αντιπρόταση. «Προσφέρθηκαν να πουλήσουν το σχεδιασμό ενός αεροπλανοφόρου και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη για τη ναυπήγηση του στην Τουρκία», ανέφερε μια από τις πηγές.

Δεύτερη πηγή ανέφερε: «Μετά τις διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, η Τουρκία αποφάσισε να ναυπηγήσει το δικό της αεροπλανοφόρο, αντί να το αγοράσει».

Το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. «Ως στενοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία έχουν μια μακροχρόνια και ισχυρή διμερή αμυντική σχέση που βασίζεται στη συνεργασία », δήλωσε  εκπρόσωπος του υπουργείου. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διεξάγουν τακτικές συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων », πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα υπαινίχθηκε κάποιες λεπτομέρειες για τα νέα σχέδια για το ναυτικό της χώρας του, με ένα από αυτά να είναι η ναυπήγηση αεροπλανοφόρου.