Συνεκπαίδευση Πλοίων και Αεροσκαφών Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με Πλοίο των ΗΠΑ-ΒΙΝΤΕΟ



Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX – ADEX (Passing Exercise – Air Defense Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΑΔΡΙΑΣ, του Υποβρυχίου (Y/B) ΠΟΝΤΟΣ και τεσσάρων (4) Αεροσκαφών F-16 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Αντιτορπιλικό USS PORTER του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου. Συνέβαλε δε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που συνεχώς ενισχύονται.