Στο Αιγαίο με κλειστό πομπό πλέει το "Τσεσμέ"Το τουρκικό ωκεανογραφικό "Τσεσμέ", που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου.

Το πλοίο, σύμφωνα με όσα γράφει η ιστοσελίδα vima.gr φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. O πομπός του είναι κλειστός, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στο Marine Traffic, κάτι που καθιστά άγνωστη σε εμάς, την ακριβή του θέση.

Σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου -εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Το υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, φρόντισε να αντιδράσει με προφορικό διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την τουρκική ενέργεια "αχρείαστη", που "δεν βοηθά στο θετικό κλίμα", ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά, η οποία συνεχίζει παρά το όλο σκηνικό των διερευνητικών, να προκαλεί και να εκβιάζει καταστάσεις, δημιουργώντας ένα τοπίο δυσαρέσκειας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας "TCG Cesme A-599",  έχει ηλικία 56 ετών και θεωρείται "γερασμένο" με τις δυνατότητες έρευνας να περιορίζονται αποκλειστικά στα ύδατα και όχι στο βυθό, όπως τα "Ορούτς Ρέϊς" και "Μαρμμπαρός".