Είναι τεχνικό λάθος η μεταφορά των αεροσκαφών C-130 στο Ισραήλ;“Η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Φραγγίδη, σχετικά με την μεταφορά των αεροσκαφών C-130 της ΠΑ για εργοστασιακή συντήρηση στο Ισραήλ, φορτώνοντας το πρόβλημα στην ΕΑΒ, δείχνει την “άρρωστη” λογική που επικρατεί στις τάξεις της Κυβέρνησης.

Μία λογική επικίνδυνη που ναρκοθετεί το μέλλον της εταιρίας και ουσιαστικά την απαξιώνει σε διεθνή κλίμακα.

Ακούστε κ. Υπουργέ:

Όπως γνωρίζετε, το πρόβλημα με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών C-130 δεν είναι νέο. Βαδίζουμε στη συμπλήρωση δύο (2) χρόνων που είστε Υπουργός και δεν είδαμε συνολικά κυβερνητικά μέτρα να λύσουν τα λειτουργικά  προβλήματα της εταιρίας.

Αντιθέτως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είδαμε μία αδικαιολόγητη επίθεση στους εργαζόμενους της εταιρείας, μία ανεύθυνη τακτική στη διαχείριση του Διευθύνοντα Συμβούλου (αποπομπή του τέως που εσείς διορίσατε, και εξάμηνη καθυστέρηση συμπλήρωσης της θέσης), από τον Υπουργό Οικονομικών και εσάς σε παθητικό ρόλο να παρακολουθείτε την “ταινία” που παίζεται στην ΕΑΒ, γνωρίζοντας ότι αυτή η λογική θα επηρεάσει τον σχεδιασμό όλων των προγραμμάτων της ΠΑ και του ΠΝ  που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αντί να βρείτε τρόπους, που υπάρχουν, προκειμένου να ενισχύσετε άμεσα με έμπειρο τεχνικό προσωπικό την ΕΑΒ, ώστε να τρέξει το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών C-130, μας λέτε ότι η Israel Aerospace Industries ( IAI) θα προβεί στην αποσυναρμολόγηση και την μεταφορά τριών αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της προκειμένου να εκτελέσει την αναβάθμιση σε τρία αεροσκάφη. Μία διαδικασία που δεν έχει ίχνος τεχνικής λογικής και συμπεριφοράς, αφού υπάρχει αποδεδειγμένα η τεχνογνωσία στην ΕΑΒ, θα είναι περισσότερο χρονοβόρα, και επιπλέον θα κοστίσει χωρίς λόγο στην ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία οικονομία μας.

Αλίμονο αν ένα οργανωμένο κράτος, που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία, δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και τη δυνατότητα να τρέξει ένα τόσο επείγον πρόγραμμα.

Το Κίνημα Αλλαγής για ακόμη μία φορά σας προτρέπει να επανεξετάσετε σοβαρά το όλο θέμα καθώς η κίνηση αυτή θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα επιβαρύνουν περεταίρω την μοναδική Αεροπορική Βιομηχανία της χώρας.”

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής