"Είστε καταδικασμένοι να καταστραφείτε":To Iσραήλ προειδοποιεί με χτύπημα την ΤεχεράνηΣτο ''κόκκινο'' η ένταση
Το IDF προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβει δράση εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ σε τελετή αποφοίτησης για νέους αξιωματικούς της IDF την Τετάρτη.

«Το IDF εργάζεται επί του παρόντος για να ενισχύσει τις δυνάμεις μας και προετοιμάζεται για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο θα πρέπει να αναλάβουμε επιχειρησιακή δράση για να αποτρέψουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε.

Ο Γκάντζ τόνισε την ανάγκη να συνεργαστεί το Ισραήλ με τους συμμάχους του για να αντιμετωπίσει την ιρανική απειλή.

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο και περιφερειακό πρόβλημα πριν από οτιδήποτε άλλο, αν και σίγουρα απειλεί επίσης το Ισραήλ», είπε. «Γι 'αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, με τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη και με τους νέους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή.»

Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν θα πρέπει να είναι «μια συμφωνία που τερματίζει το πυρηνικό της έργο, επιτρέπει μακροπρόθεσμη αποτελεσματική επίβλεψη και επιθεώρηση και θέτει τέρμα στην ιρανική επέκταση στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ», δήλωσε ο Gantz.

Ακόμη και με μια νέα συμφωνία, η γνώση και η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει το Ιράν κατά την παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 δεν μπορεί να αντιστραφεί, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι προειδοποίησε ότι «η ιρανική πολιτική είναι μια δήλωση πρόθεσης να συνεχίσει να αναπτύσσει κρυφά πυρηνικές δυνατότητες».

Οι παρατηρήσεις των Gantz και Ashkenazi ήρθαν μια ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξέδωσε έκθεση για το Ιράν,σύμφωνα με την οποία η χώρα παρήγαγε 17,6 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένο έως και 20%, όπως είπε ότι θα πράξει νωρίτερα αυτό το έτος. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα σωματίδια ουρανίου βρέθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερις αδήλωτες τοποθεσίες και η Τεχεράνη δεν ανέφερε πού βρίσκονται τα πυρηνικά υλικά.

Η έκθεση ήρθε την ίδια ημέρα που το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφώνεται πλέον με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, όπως αποκαλείται η Συμφωνία Ιράν του 2015, η οποία καθιέρωσε γρήγορες επιθεωρήσεις του ΔΟΑΕ.

Η κυβέρνηση του Ιράν είχε προηγουμένως καταλήξει σε συμφωνία με τον ΔΟΑΕ για να επιτρέψει τρεις ακόμη ς επιθεωρήσεις, αλλά πλέον ήρε τη βούληση της για αυτό.

«Το Ισραήλ βλέπει αυτό το βήμα ως απειλή που δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε ο Ashkenazi. «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η παραβίαση του Ιράν από τις πρόσθετες ρυθμίσεις επιθεώρησης του  είναι «ακραία βήματα που καθιστούν οριστικά την πυρηνική συμφωνία  εκτός κάθε σημασίας».

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τον κόσμο να ξυπνήσει και να αντιδρά αποφασιστικά και πρακτικά.

«Χωρίς επίβλεψη, το Ιράν θα συνεχίσει να ενεργεί στο σκοτάδι για να προωθήσει το πυρηνικό του σχέδιο», προειδοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτίμηση είναι ότι περνάμε από τώρα μέχρι της 23 Μαρτίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι νέες Ισραηλινές εκλογές σε μια πολύ επικίνδυνη χρονική περίοδο για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, αφού οι κινήσεις του Ιράν είναι πάρα πολύ πιθανό να ωθήσουν  το Ισραήλ να επιτεθεί εναντίον του από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες ασκήσεις στο Βόρειο Ισραήλ, όπου σε 24 ώρες προβλέπουν την καταστροφή 3000 στόχων της Χεζμολάχ στο Λίβανο, καθώς και η Εθνικής κλίμακας αντιαεροπορική άσκηση που είχε διεξαχθεί πρό μηνών σε όλη την Ισραηλινή επικράτεια, παραπέμπουν σε μείζονες πολεμικές προετοιμασίες για ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράν.