Ν. Παναγιωτόπουλος: Αναζητούνται λύσεις για την απόσυρση ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και ΤΟΜΑ - ΤΟΜΠ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αναζητούνται λύσεις για την απόσυρση ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και ΤΟΜΑ - ΤΟΜΠ"Αναζητούνται διαρκώς λύσεις για την αντικατάσταση του συνόλου των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) και ΤΟΜΑ - ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων μεταφοράς προσωπικού) , από αντίστοιχα σύγχρονου τύπου υψηλών δυνατοτήτων και προδιαγραφών, τα οποία θα δύνανται να επιχειρήσουν αποδοτικά και αποτελεσματικά στο σύγχρονο και μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον". 

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή 

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε : "Τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) αποτελούν ένα οπλικό σύστημα (Ο/Σ), παρωχημένης τεχνολογίας ηλικίας 40 ετών, το οποίο παραχωρήθηκε στη χώρα μας, το έτος 1992, από τα αποθέματα των Ο/Σ ανατολικού τύπου της Γερμανίας. 

Στην παρούσα φάση μόνο ένας μικρός αριθμός των εν λόγω ΤΟΜΑ βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία, αφού η πλειοψηφία αυτών αποσύρθηκε λόγω δυσχερειών που υπήρχαν τόσο στη συντήρησή τους όσο και στην αποκατάσταση των βλαβών τους, ως απόρροια των περιορισμένων πηγών προμήθειας ανταλλακτικών.

Με βάση τα προαναφερθέντα έχει κριθεί πως οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του εν λόγω ΤΟΜΑ δεν είναι συμφέρουσα για τον Ελληνικό Στρατό, τόσο οικονομικά όσο και επιχειρησιακά", κατέληξε..