Ελληνικές φρεγάτες: Βρετανική πρόταση για την Arrowhead 140



Δυναμικά στο κόλπο με την κατασκευή ελληνικών Φρεγατών εισέρχονται και οι Βρετανοί
Η βρετανική πλευρά πρότεινε στην χώρα μας την Φρεγάτα κλάσης Arrowhead 140 ως το νέο μοντέλο που αναζητά η χώρα μας  και η οποία βασίζεται στην επίσης βρετανικό μοντέλο Φρεγάτας Type-31, που υπηρετεί στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική πρόταση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσφοράς πακέτου από τον ναυπηγεία και την εταιρεία Thales UK, η οποία υποστηρίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Naval News, παρουσιάζεται η βρετανική πρόταση προς την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό δόθηκε συνέντευξη από τον Jonathan Walton, αντιπρόεδρο επιχειρηματικής ανάπτυξης των βρετανικών ναυπηγείων Babcock.

Σύμφωνα με τον Jonathan Walton, η βρετανική Φρεγάτα Arrowhead 140 είναι ένα “ έξυπνο” πλοίο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.


"Είναι μια πλατφόρμα χαμηλού κόστους και υψηλής αξίας, ιδανική για κατασκευή εντός Ελλάδος και έτοιμη για μελλοντικές ναυτικές συγκρούσεις.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κατασκευή αυτού του τύπου Φρεγάτας, ενώ δίνει στα ελληνικά ναυπηγεία την διασφάλιση ότι η στρατηγική κατασκευής θα είναι αρκετά ευέλικτη για να προστατεύει το πρόγραμμα και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για μια αρθρωτή κατασκευή, που αποτελεί μια προσέγγιση που η βρετανική πλευρά έχει δοκιμάσει στην πράξη.

Στην πρόταση μας προσφέρουμε επίσης αναβάθμιση στις ελληνικές Φρεγάτες ΜΕΚΟ μέσω της εταιρείας CMS Thales.

Ο βασικός σχεδιασμός της Φρεγάτας Arrowhead 140 που προτείνουμε για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Η Arrowhead 140, θα είναι προσαρμοσμένη στις στρατηγικές και επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας και σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό παραλλαγών εξοπλισμού και συστημάτων, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ένα πλήρως ανεπτυγμένο πρόγραμμα σχεδίασης και κατασκευής φρεγατών.

Η Φρεγάτα Arrowhead 140 θα έχει την δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών ανίχνευσης και εξουδετέρωσης μονάδων επιφανείας, αλλά και πυραύλων, ανίχνευση και εξουδετέρωση υποβρυχίων.

Επίσης θα διαθέτει ενεργά και παθητικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε σμήνη μη επανδρωμένων σκαφών και UAV.

Το Ελληνικό Ναυτικό απαιτεί από τις φρεγάτες του να εκτελούν ένα διαφορετικό φάσμα επιχειρησιακών καθηκόντων. Για αυτό η νέα φρεγάτα Arrowhead 140 θα είναι μοναδικά προσαρμόσιμη για να φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων και εξοπλισμού που απαιτείται για πολλαπλές αποστολές.

Η Babcock προσφέρει στην Ελλάδα επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας και επιλογών υποστήριξης, ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει τη φρεγάτα Arrowhead 140 στις εγκαταστάσεις της, βελτιστοποιώντας την ικανότητα των ναυπηγείων της.

Το βρετανικό πλοίο θα διαθέτει μια ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων για ενισχυμένη αντιαεροπορική άμυνα, πόλεμο επιφανείας, αυτοπροστασία και στόχευση μονάδων επιφανείας, αλλά και χερσαίων στόχων.

Έχει επίσης την δυνατότητα να φιλοξενήσει σειρά όπλων για να αμυνθεί από επιθέσεις κορεσμού με ενίσχυση των πρωτευόντων πυραυλικών συστημάτων.

Το πλοίο θα διαθέτει το σύστημα μάχης  TACTICOS ™Combat Management System” της Thales που χρησιμοποιεί ανοιχτά αρχιτεκτονικά δίκτυα και υπολογιστές, ώστε να ανταπεξέλθει στην αναβαθμισμένη ικανότητα διαχείρισης αποστολών / μάχης, που είναι κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα αποστολών.

Έχουμε ευελιξία σχεδιασμού της ναυτικής πλατφόρμας, η οποία μας επιτρέπει την επιλογή συστημάτων που λαμβάνουν υπόψη την ελληνική προτίμηση για συστήματα C4I και CMS.

Μιλάμε όμως σαφώς για μια Φρεγάτα πολλαπλών αποστολών (που εκτελεί αποστολές αεράμυνας περιοχής, πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου), ενώ θα διαθέτει δυνατότητα μεταφοράς μιας ποικιλίας διαφορετικών πλωτών στοιχείων, όπως RHIBs, Unmanned Underwater Vehicles (UUVs) και Unmanned Surface Vehicles (USVs).

Το κατάστρωμα της Φρεγάτας Arrowhead 140 έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα ελικοπτέρων, με ένα υπόστεγο που μπορεί να φιλοξενήσει ένα οργανικό ελικόπτερο όπως το MH-60 Seahawk, σε συνδυασμό με μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα

Η βρετανική Φρεγάτα θα έχει πλήρωμα 100 άτομα. Με ειδική στέγαση για 180+ άτομα  θα μπορεί να μεταφέρει έναν σημαντικό αριθμό “επιβιβαζόμενων δυνάμεων”, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, ή πρόσθετου προσωπικού διοίκησης και ελέγχου”, τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Η διαδικασία προμηθειών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού δεν φαίνεται να είναι «κλασικός ανοιχτός διαγωνισμός», αλλά μάλλον συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων (G-G) αναφέρει το διεθνές αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ουσία όμως είναι ότι θα γίνει μεγάλη “σφαγή” για το ελληνικό πρόγραμμα απόκτησης Φρεγατών, και αυτό οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο αποκτώντας πολεμικά πλοία με ορίζοντα 30ετίας, τα οποία θα επισκιάσουν κάθε τουρκική ναυτική κατασκευή.


Δείτε επίσης το παρακάτω βίντεο: 'Ισραήλ & Αίγυπτος δεν θέλουν συμμαχία με τον Ερντογάν''