Ο δεύτερος ναύσταθμος και το αβύθιστο αεροπλανοφόρο



Αρχίζουν οι πρώτες εργασίες, σύμφωνα με τις μελέτες, για τη δημιουργία ενός δεύτερου Ναυστάθμου στην Κρήτη, που θα πολλαπλασιάσει την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

 Όπως με πληροφορούν στρατιωτικές πηγές, η μετατροπή της Κρήτης σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, απαιτεί χρόνο και προσεκτικό σχεδιασμό. Τα έργα αρχίζουν με την κατασκευή οικιών στρατιωτικών και επέκταση της βάσης.

Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να ενισχυθούν οι χερσαίες μονάδες (ανάμεσά τους και μονάδες ειδικών δυνάμεων), ενώ προβλέπεται και ενίσχυση της 115 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ετοίμασαν τα γενικά επιτελεία είναι πέραν από την αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου και τη θωράκιση των χερσαίων δυνάμεων που θα σταθμεύουν στη Μεγαλόνησο, είναι ο ελλιμενισμός φρεγατών, ταχύπλοων σκαφών και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σε μόνιμη βάση σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας για τις οποίες σφόδρα, όπως είναι γνωστό ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί.