Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑΕξέλιξη της τελευταίας στιγμής

Η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου που προγραμματιζόταν για το διάστημα 5-8 Απριλίου στην Ουάσιγκτον δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω ότι η πανδημία  και η  αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας δεν επέτρεψε να διαμορφωθεί ένα πλήρες πρόγραμμα συναντήσεων για τον Α/ΓΕΕΘΑ. 

Ενώ o Aμερικανός Στρατηγός Mαρκ Μίλεϊ θα έδινε ειδική άδεια για την μετάβαση του κ. Φλώρου στην αμερικανική πρωτεύουσα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε κόκκινο φως για το ραντεβού του κ. Φλώρου  με  υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Φίλιπ Ρίκερ.

Ο κ. Φλώρος θα ήταν ο πρώτος Α/ΓΕΕΘΑ και ξένος αξιωματούχος που θα επισκεπτόταν την αμερικανική πρωτεύουσα επί προεδρίας Μπάιντεν. Ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ έχει προσκληθεί 4 φορές τον τελευταίο οκτάμηνο ώστε να επισκεφθεί  το Πεντάγωνο,  αλλά τις δύο εμπόδισε  η κρίση με την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) και την άλλη -τον Δεκέμβριο- η  επικείμενη ορκωμοσία Μπάιντεν. 

Ταυτόχρονα, την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν την 1η Απριλίου ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Kύριο αντικείμενο της θα είναι η διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, η χρονική επέκταση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η βολιδοσκόπηση της αμερικανικής προσφοράς για την προμήθεια των 4 φρεγάτων για το Πολεμικό Ναυτικό  καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. 

 Η επικοινωνία γίνεται λίγες ημέρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η εμβάθυνση τους κυρίως  σε στρατιωτικό επίπεδο.