''Σκάνε'' εξελίξεις: Οι Κούρδοι θα "τινάξουν" στον αέρα την Τουρκία



Αφού ο Γενικός Εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπέβαλε αίτηση-αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) χθες (17 Μαρτίου), αρκετοί χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί, επέκριναν την υπόθεση που προβλέπει επίσης πολιτική απαγόρευση σε 687 πολιτικούς HDP.

Δημοσιογράφος Banu Güven: "Εκτός από το κλείσιμο του HDP, υπάρχει επίσης ένα αίτημα για πολιτική απαγόρευση σε περισσότερους από 600 πολιτικούς HDP. Θέλουν οι πολιτικοί του HDP να μην έχουν παρουσία στις επόμενες εκλογές. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για δημοκρατία όταν τόσοι πολλοί εκλεγμένοι πολιτικοί βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, αλλά οι επόμενες εκλογές μπορεί να είναι οι πιο αντιδημοκρατικές από όλες."

Ακαδημαϊκός Yaman Akdeniz: "Όποτε κάτι ακούγεται καλό όπως το" Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "στη χώρα, κάτι πολύ κακό συμβαίνει μετά. Σήμερα, και οι δύο απογύμνωσαν τον Gergerlioğlu από την ιδιότητα του βουλευτή του και τράβηξαν τη σκανδάλη για να κλείσουν το HDP."

Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA Ali Babacan: «Η πολιτική νομιμότητα διασφαλίζεται από την υποστήριξη της κοινωνίας. Η προσπάθεια παρεμπόδισης ενός κόμματος που έλαβε 6 εκατομμύρια ψήφους μέσω του δικαστικού σώματος σημαίνει σεβασμό για το έθνος μας που ψήφισε. Η δημοκρατία μας μπορεί να βελτιωθεί σε ένα περιβάλλον όπου συζητούνται διαφορετικές απόψεις Ο αποκλεισμός του τρόπου πολιτικής σημαίνει καταδίκη της χώρας σε αδιέξοδο."

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου: "Το κλείσιμο των πολιτικών κομμάτων και η στέρηση των εκλεγμένων βουλευτών από τα δικαιώματά τους δεν θα ανοίξει το δρόμο για την Τουρκία, υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη. Εκείνοι που θέτουν στόχους για το έτος 2053, όσοι μιλούν για το Σύνταγμα θέλουν να ωθήσουν την Τουρκία στην αναταραχή της δεκαετίας του 1990. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την πολιτική μέχρι το τέλος.

Οικονομολόγος, πρώην πολιτικός Nesrin Nas: "Εντάξει, κλείστε το HDP. Επιβάλλετε μια πολιτική απαγόρευση σε 600 άτομα. Το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Δεν μπορείτε να καταστρέψετε την ελάχιστη αίσθηση δικαιοσύνης μέσα στους ανθρώπους. Αυτή τη φορά, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται, δημιουργούν πάρτι και μπαίνεις ξανά σε πένθος.'' 

Εκτίμηση 

Υπάρχει πληθώρα παρόμοιων αναρτήσεων και μηνυμάτων στην Τουρκία που δείχνουν την αντίθεση των πολιτών αλλά πολιτικών αναφορικά με την κίνηση για κλείσιμο του δημοκρατικά εκλεγμένου κόμματος HDP. Πρόκειται για κατάφορη απόπειρα  καταπάτησης της Δημοκρατίας στην Τουρκία, είναι ένα πολιτικό πραξικόπημα.

Η ιστοσελίδα μας εδώ και 20 ημέρες με άρθρο της είχε επισημάνει ότι οδηγείται προς μεγάλη κρίση η Τουρκία, με τον Ερντογάν να ετοιμάζει την διάλυση του HDP, αποκαλύπτοντας το σχέδιο του Ερντογάν και του ''γκρίζου λύκου'' Μπαχτσελί, με φόντο τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. 

Επίσης σε εκτίμησή μας την 1η Φεβρουαρίου, αναφορικά με τον βρώμικο πόλεμο του  Ερντογάν ενάντια στη νεολαία του HDP με περίεργες εξαφανισεις Κούρδων ακτιβιστών αναφέραμε χαρακτηριστικά "ότι τον Φεβρουάριο το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία θα πάρει φωτιά. Οι ΗΠΑ αναμένεται να πάρουν θέση υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα βιώσει μεγάλες εσωτερικές ταραχές το 2021. Δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή η περαιτέρω επαύξησης της πολιτικής πόλωσης στη Τουρκία η οποία μπορεί να οδηγήσει στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Ερντογάν ενδέχεται να απομακρυνθεί από την εξουσία, εκούσια κάτω από το βάρος γενικευμένης λαϊκής οργής που πλησιάζει, ή κατόπιν πρόωρων εκλογών τις οποίες θα χάσει".

Το κλείσιμο του HDP θα έχει πολλές συνέπειες τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και Διεθνώς.

Αναφορικά με το εσωτερικό της Τουρκίας, το πολιτικό κλίμα θα πολωθεί, οι διώξεις κατά των Κούρδων θα πολλαπλασιαστούν και η δράση θα φέρει αντίδραση, αφού οι Κούρδοι θα αντιδράσουν και μάλιστα έντονα. Αυτό είναι και το σχέδιο του Ερντογάν, αφού η έντονη αντίδραση τους θα δικαιολογήσει να τους θέσει το τουρκικό πολιτικό σύστημα "δίκαια" εκτός νόμου. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθούν από το καθεστώς και "προβακατόρικες ενέργειες", που θα φανούν ως τρομοκρατικά κτυπήματα από τους Κούρδους, οι οποίοι θα συνεργάζονται με το ΡΚΚ, για τα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας.

Αποσκοπούν έτσι ώστε ο Ερντογάν, οι ''γκρίζοι λύκοι'' του Μπαχτσελί και το κόμμα ''ΙΥΙ'' της Ασκενέρ, να επιβάλλουν ένα κλίμα τρομοκρατίας στην Τουρκία. Αυτό όμως θα έχει ως επακόλουθο τη Διεθνή αντίδραση και αυτό το ξέρει ο Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα κατηγορήσουν ανοικτά το καθεστώς Ερντογάν για παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε βάρος της Κουρδικής μειοψηφίας που διαβιεί στην Τουρκία.

Κάτι τέτοιο θα φέρει σε τεράστια κόντρα τον Ερντογάν με τον Μπάιντεν και την ΕΕ, αφού θα προκαλέσει τη φυλάκιση όλων των βουλευτών ενός κόμματος που συγκεντρώνει άνω του 10% των ψηφοφόρων.Ήδη όμως ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του έχουν δαιμονοποιήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ στα μάτια του τουρκικού λαού, προβάλλοντας τους ως εχθρούς της Τουρκίας. Ο τουρκικός εθνικισμός θα ανεβεί στα ύψη.

Αυτό συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιδράσει δυσμενώς  στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού εκτίμηση είναι ότι ο Ερντογάν θα τραβήξει την κατάσταση στα άκρα

Τέλος δεν αποκλείω το ενδεχόμενο προβακατόρικων τουρκικών ενεργειών προκειμένου να κατηγορηθεί η χώρα μας από την Τουρκία, σε μια προσπάθεια της να εξάγει τα μεγάλα εσωτερικά της προβλήματα.