Τελεσίγραφο Αιγύπτου σε Τουρκία: ''Να φύγετε άμεσα από Λιβύη-Συρία'' - Ο Σίσι ''στριμώχνει'' τον Ερντογάν



Τι τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου
O Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, ζήτησε την έξοδο των τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη της Συρίας καθώς και από τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους ως «τουρκική κατοχή».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών κατά την 155η σύνοδο του Συμβουλίου Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι  η ενσωμάτωση της αντιπολίτευσης της Συρίας στη διοίκηση της χώρας θα μειώσει την ένταση της σύγκρουσης, προκειμένου η Συρία να βγει από τον συνεχιζόμενο πόλεμο για την ασφάλεια.

Ο Σούκρι είπε ότι η πολιτική λύση πρέπει να προχωρήσει με την έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων από όλα τα συριακά εδάφη και τα εδάφη της Λιβύης, κυρίως όσον αφορά στην τουρκική κατοχή και χρειάζεται πολλή και ασταμάτητη δουλειά, προκειμένου να λάβει τέλος η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων η οποία εκτείνεται και θα καταστρέψει τα πάντα στην περιοχή.

Ο αιγύπτιος υπουργός τόνισε επίσης τη δυσκολία επίτευξης της επιθυμητής σταθερότητας χωρίς να σταματήσει η ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στην κατάπαυση του πυρός.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των 10 ετών που πέρασαν, η κρίση της Συρίας εξακολουθεί να περιστρέφεται σε έναν φαύλο κύκλο και ο συριακός λαός μόνο πληρώνει το τίμημα, χωρίς προοπτικές αισιοδοξίας στο εγγύς μέλλον.

Υποστηρίζουμε τη Σαουδική Αραβία στα μέτρα της για την προστασία των εδαφών της.

Συνέχισε αναφερόμενος στην Υεμένη, λέγοντας ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στον τερματισμό της σύγκρουσης και τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου για τα μέτρα που έλαβε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την προστασία των εδαφών της ενάντια στις επανειλημμένες επιθέσεις Χούτι.

Κάλεσε επίσης την πλευρά Χούτινα ανταποκριθεί σε διεθνείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες για αποδοχή εκεχειρίας και επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, βάσει διεθνών νομικών αποφάσεων, που να προστατεύει τον αδελφικό λαό της Υεμένης  ο οποίος πληρώνει το τίμημα πολέμου ακριβά.

Ανέφερε μάλιστα ότι η Αίγυπτος είναι πλήρως έτοιμη να κάνει όλες τις προσπάθειες για να επιστρέψει η Υεμένη σε ασφάλεια και ευημερία.

Επίσης ανέφερε ότι εξακολουθούμε να πιέζουμε για  να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματά μας και δε μειώνει το δικαίωμα της Αιθιοπίας στην ανάπτυξη, αλλά και δεν  θα θίγει τα δικαιώματα της Αιγύπτου στα ύδατα από τον ποταμό Νείλο και τα δικαιώματα του Σουδάν.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σούκρι τόνισε ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να εργαστεί στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς είναι το κοινό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των αραβικών χωρών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.