Η Αλβανία θα νιώσει την ισχύ της Δύσης – Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφός τηςΗ Αλβανία πρώτη φορά θα «νιώσει» την ισχύ της Δύσης. Πάνω από 900 Αλβανοί στρατιώτες και πάνω από 3.000 Αμερικανοί και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι για τη μεγάλη άσκηση 26 Απριλίου – 20 Ιουνίου 2021, αεροπλάνα, θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, πλοία και πυραυλικά συστήματα θα «περιβάλλουν» την Αλβανία, αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της αλβανικής Βουλής ενέκρινε νομοσχέδιο, ανοίγοντας το δρόμο για την αποβίβαση περισσότερων από 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Αλβανία, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης στην ιστορία του αλβανικού κράτους.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 26 Απριλίου – 20 Ιουνίου 2021 στην Αλβανία, υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, όπου ο αλβανικός στρατός θα κληθεί να δείξει τις ικανότητές του.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 3.100 στρατεύματα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και 10 πλοία, 18 αεροσκάφη, 19 ελικόπτερα, 6 πυραυλικά συστήματα Patriot, 1000 βοηθητικά οχήματα, άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα κ.λπ.

Η έγκριση της άσκησης από τη Συνέλευση υπαγορεύεται από μια συνταγματική διάταξη, σύμφωνα με την οποία για περισσότερους από 1.000 ξένους στρατιώτες σε άσκηση, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Κοινοβούλιο.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Πέτρος Κότσης και ανώτεροι εκπρόσωποι του αλβανικού στρατού κλήθηκαν στην Επιτροπή Ασφαλείας.

«Είναι η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία διεθνών ασκήσεων στο έδαφος της Αλβανίας.

»Ο σκοπός της άσκησης είναι να επιτρέψει περαιτέρω τα στρατεύματα μας να συμμετέχουν και να συντονίζονται με τις στρατιωτικές δυνάμεις εταίρων σε κοινή εκπαίδευση και επιχειρήσεις.

»Αυτή η άσκηση θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων για όλες τις επόμενες προκλήσεις.

»Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία συμμαχικών δυνάμεων θα συνοδεύεται από τον στρατό μας», δήλωσε ο Πέτρος Κότσης.

Εν τω μεταξύ, ο εισηγητής του σχεδίου νόμου, Μουσλίμ Μουρίζι, ενημέρωσε ότι 900 Αλβανοί ένστολοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την άσκηση.

Η Επιτροπή ενέκρινε με συναίνεση για το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο κατά την επόμενη σύνοδο.

Απομένει να δούμε αν το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ ή θα επιστραφεί από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα «αρπάξει τα όπλα» στις 25 Απριλίου.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις Διοικήσεις των Δυνάμεων Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού, στη φρουρά «Σκεντέρμπεη», στην αεροπορική βάση Φάρκα, στην αεροπορική βάση Κουτσόβα και στις περιοχές εκπαίδευσης Μπίζα και Φέκεν, καθώς και στον αέρα και διαβάσεις εδάφους προς αυτές τις περιοχές. Η «Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη» θα καθοδηγεί την άσκηση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να φτάνουν στην Αλβανία από τις αρχές Απριλίου 2021, για την προετοιμασία της υλικοτεχνικής υποδομής για τη δημιουργία στρατοπέδων σε όλους τους χώρους ανάπτυξης και εδάφη εκπαίδευσης που παρέχονται από τον αλβανικό στρατό.