ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ



Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη και κ. Δημήτρη Μπιάγκη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, με σκοπό να αποκατασταθεί μία μεγάλη αδικία προς τα στελέχη του ΠΝ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που απομακρύνθηκαν από τις τάξεις τους για οποιοδήποτε λόγο, εκτός της επαγγελματικής ανικανότητας και έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο εμπορικό ναυτικό, στον κατεχόμενο βαθμό, αφού πληρούν ορισμένες ελάχιστες διαδικασίες εκπαίδευσης για την απόκτηση Άδειας Επαγγελματικής Ναυτικής Ικανότητας (ΑΕΝΙ), όπως αυτές θα καθορισθούν από σχετικό προεδρικό διάταγμα (η έκδοση του οποίου έχει καθυστερήσει υπερβολικά), σύμφωνα με σχετικό υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, από το 2002 ισχύουν οι διατάξεις της διεθνούς σύμβασης STCW/1978, όπως αυτές έχουν εξειδικευθεί από τον κυρωτικό αυτής ν.1314/1983 και τις σχετικές κανονιστικές ρυθμίσεις, που καθορίζει με ακρίβεια τις προβλεπόμενες διαδικασίες απόκτησης ναυτικής ικανότητας, ενώ και το ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 1282/2008 απόφασή του, αποφάνθηκε πως η απόκτηση Άδεια Επαγγελματικής Ναυτικής Ικανότητας (ΑΕΝΙ) για τα στελέχη του ΠΝ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ υπόκειται στα όσα η προαναφερθείσα διεθνής σύμβαση και το σχετικό με αυτή Προεδρικό Διάταγμα (πδ 243/1998) προβλέπουν.

Με το άρθρο 30 του ν.4150/2013 (ΦΕΚ 102Α') παρέχεται η δυνατότητα καθορισμού, με Προεδρικό Διάταγμα, ορισμένων ελάχιστων υποχρεωτικών διαδικασιών εκπαίδευσης για την απόκτηση ΑΕΝΙ από τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΝ ή το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) και την ένταξή τους στον αντίστοιχο βαθμό του εμπορικού ναυτικού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει η διεθνής σύμβαση.

Δεδομένου ότι, η έκδοση του υπό του ν.4150/2013 προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει επί μία οκταετία.

Δεδομένου ότι, το αίτημα των στελεχών του ΠΝ είναι τόσο λογικό, όσο και δίκαιο, από τη στιγμή που αυτό που ζητούν είναι η "ισονομία" στην τέχνη της θάλασσας, μετά από καθορισμένες διαδικασίες που θα εξειδικεύονται στο Προεδρικό Διάταγμα.

Δεδομένου ότι, στην παρούσα χρονική περίοδο, υφίσταται ζήτηση από το εμπορικό ναυτικό για τη στελέχωσή του με υψηλού επιπέδου και τεχνική κατάρτιση στελεχιακό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μην καταφεύγει σε λύσεις αδόκιμες, που δεν εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το έργο του.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: 
1. Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με αυτό το διαχρονικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΠΝ (Ανώτατου και Ανώτερου επιπέδου) και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;

2. Ποιοι είναι τελικά οι λόγοι για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης της απαιτούμενης δευτερογενούς νομοθεσίας, που θα επιτρέπει στα πρώην στελέχη του ΠΝ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να έχουν τη δυνατότητα εργασίας στην εμπορική ναυτιλία;

3. Ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος εφόσον τελικά αντιληφθείτε και να θεραπεύσετε αυτή τη διαχρονική αδικία;