Κατέπλευσε στη ναυτική βάση Μαραθίου το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower»



Στην ναυτική βάση του Μαραθίου κατέπλευσε λίγο πριν τις 11 το πρωί το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower».

Το πολεμικό πλοίο προσέγγισε με την βοήθεια 4 ρυμουλκών στην προβλήτα Κ14, ενώ κατά την είσοδο του στο λιμάνι συνοδευόταν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ταχύπλοα σκάφη του Ναυτικού.

Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο διαθέτει πλήρωμα 5600 ατόμων και έχει την δυνατότητα μεταφοράς 90 μαχητικών αεροσκαφών ελικοπτέρων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Η μεγάλη σημασία της Σούδας
Η Σούδα είναι ο μοναδικός ναύσταθμος της Μεσογείου που έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

Η Σούδα, και γενικότερα η Κρήτη, βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο. Είναι στο «σταυροδρόμι» Δύσης και Ανατολής και πολύ κοντά στο θέατρο εξελίξεων και επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Επίσης, το ανάγλυφο αλλά και οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Σούδας ως Εκπαιδευτικού Κέντρου Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί μπορούν τα μαχητικά να εκπαιδευτούν σε ασκήσεις και προσβολές στόχων τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν πάντα ευνοϊκές, αφού στην Κρήτη ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τη Σούδα έχουν επιλέξει οι Αμερικανοί για μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις τους στον κόσμο.