Έδειξαν τα «δόντια» τους οι πανίσχυροι πύραυλοι Meteor των Rafale – Σημαντική εξέλιξη για την ΠΑ



Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους στα γαλλικά μαχητικά.

Την πρώτη πτήση θέτοντας σε επιχειρησιακή λειτουργία του πανίσχυρους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor πραγματοποίησαν τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολύ σημαντική και αφορά και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale έκδοσης F3-R όπως αυτά που θα προμηθευτεί και η Ελλάδα, πραγματοποίησε για πρώτη φορά επιχειρησιακή πτήση όντας εξοπλισμένο με τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor.

Οι Γάλλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η όλη διαδικασία εξοπλισμού, απογείωσης και πτήσης του μαχητικού με τον συγκεκριμένο πύραυλο, είχε θετικά αποτελέσματα για την τεχνογνωσία και τις τυποποιημένες διαδικασίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητά των τεχνικών αλλά και των πληρωμάτων, κάτι που στο μέλλον και οι ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορούν να εξετάσουν από πρώτο χέρι.

Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους στα γαλλικά μαχητικά, με στόχο να ξεκινήσει η παράδοση τους το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ η επιχειρησιακή λειτουργία του πυραύλου Meteor δεν έχει περάσει «απαρατήρητη» καθώς η χώρα μας θα προμηθευτεί το πανίσχυρο αυτό βλήμα, όπως προβλέπει η ελληνογαλλική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor  έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου (Beyond Visual Range) και διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό, γιατί με τα συστήματα αυτά «λοκάρει» τον εχθρό μέχρι…να βρει στόχο.

Επιπρόσθετα, ο πύραυλος αυτός έχει βάρος 190 κιλά, αναπτύσσει ταχύτητες Mach 4 και έχει εμβέλεια 100 χιλιόμετρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια MBDA είναι η κοινοπραξία που θα παρέχει τον οπλισμό στο πλαίσιο της συμφωνίας., στην οποία επισημαίνεται ότι η προμήθεια του θα αγγίξει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Συνεπώς η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την Ελλάδα, καθώς η τεχνογνωσία αλλά και τα «μαθήματα» που πήραν οι Γάλλοι από αυτή την πτήση, είναι πολύτιμες πληροφορίες και για την δική μας Πολεμική Αεροπορία, τις ομάδες τεχνικών, πιλότων, από τη στιγμή που θα εντάξουμε τους πυραύλους στο οπλοστάσιο μας.