Πώς θα φορολογηθούν τα περσινά αναδρομικά 11μηνου



Τι προβλέπει ο νόμος, ποια είναι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι δικαιούχοι

Ηλίας Γεωργάκης

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που έλαβαν τον περασμένο Οκτώβριο πάνω από 1,1 εκατομμύριο δικαιούχοι. Στόχος είναι να περιοριστούν οι «φωτιές» που ανάβει φέτος η Εφορία στους συνταξιούχους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φορολογικό «λογαριασμό» για τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, στα ποσά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016 θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμα περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Για να μην προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις για τους συνταξιούχους, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών με συντελεστή 20%, όπως φορολογήθηκαν και τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ για μετά το Πάσχα μεταφέρεται η εξέλιξη των αναδρομικών σε δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά στα «κομμένα» δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και καταβολή των αναδρομικών (μαζί με τις αυξήσεις) σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]