Ελληνοτουρκικά: Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου - Τι συζητήθηκε



Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση Ερντογάν-Δένδια είχε διάρκεια περίπου 50 λεπτά παρουσία Τσαβούσογλου και δεν διέρρευσε τι συζητήθηκε, με την τουρκική προεδρία να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε λακωνικά: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Ακολούθως υπήρξε συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου η ατζέντα των επαφών επικεντρώθηκε στις διμερείς, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τον Έλληνα υπουργό να αναφέρει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό στο Twitter: «Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου M. Cavusoglu στην Άγκυρα. Συζητήσαμε για τις διμερείς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα».

Την κατ' ιδία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών διαδέχονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ, όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραθέσει προς τιμή του Έλληνα ΥΠΕΞ δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Σε ρόλο ξεναγού ο Τσαβούσογλου στο Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Εξωτερικών

Ρόλο ξεναγού ανέλαβε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η οικειότητα μεταξύ τους. Να θυμίσουμε πως σε συνέντευξη του τον Ιούλιο του 2019, ο κ. Τσαβούσογλου είχε υποστηρίξει πως γνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τότε που ήταν βουλευτής και έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο, ενώ για τον Νίκο Δένδια είχε πει πως «είναι ένας καλός φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Έτσι στα φωτογραφικά στιγμιότυπα πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Τσαβούσογλου ξεναγεί τον κ. Δένδια τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας στάση ακόμη και στα...λουλούδια.

Τι προηγήθηκε της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις: Αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Κωνσταντίνος Φίλης: Οι δύο βασικοί λόγοι της πρόσκλησης του Ερντογάν στον Δένδια

Το ραντεβού του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στον Realfm 97.8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη και Γιάννη Μιχελάκη. Όπως υπενθύμισε ο κ. Φίλης, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας ΥΠΕΞ συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς υπάρχει και η περίπτωση του Νίκου Κοτζιά που συναντήθηκε με τον Ερντογάν το 2017. "Οι καταστάσεις το 2017 ήταν πολύ διαφορετικές απ' ό,τι το 2021. Αντιλαμβάνομαι την έκπληξη όλων μας, κι εγώ εξεπλάγην όπως και οι περισσότεροι από αυτήν την πρόσκληση, αλλά η στόχευση είναι πολύ συγκεκριμένη. Την "έπεσε" και στους αδελφούς Κυπρίους με σκαιό τρόπο. Είπε μάλιστα ότι θα ενεργοποιηθεί το τουρκολιβυκό παράνομο σύμφωνο και θα στείλουμε πλωτά γεωτρύπανα αλλά και σεισμικά σκάφη σε μία περιοχή που η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα. Δηλαδή έχει η Τουρκία δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, χωρίς να έχει αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές με τη Λιβύη και δεν έχει δικαιώματα η Ελλάδα. Αυτό είναι η ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου αλά Τούρκα" τόνισε ο κ. Φίλης και επεσήμανε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. "Ο ένας είναι γιατί, είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα, αν όχι να κάνει ακόμη και πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό μέσω του κ. Δένδια, και ο δεύτερος είναι πως θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ -θυμίζω πως τρεις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Μπάιντεν δεν έχει γίνει το τηλεφώνημα- να δείξει ένα καλό πρόσωπο. Ότι, δηλαδή, "εγώ εννοώ αυτό που λέω, και κοιτάξτε πόσο πολύ το εννοώ, έρχεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ και χωρίς να είμαι υποχρεωμένος, είναι πέραν της διπλωματικής τακτικής αυτό, τον καλώ να τον συναντήσω και να του στείλω και ένα μήνυμα". Έχει στο μυαλό του τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για να αν προλάβει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από αυτή, οπότε να περάσει και η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου για την Τουρκία με τρόπο "αβρόχοις ποσί", χωρίς να έχει προβλήματα και εκεί".

"Mικρό παράθυρο ευκαιρίας"

Όπως πρόσθεσε: "Η εμπειρία μας όλων αυτών των ετών δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σε σχέση με την Τουρκία χαρτοπόλεμος δηλώσεων και από την άλλη πράξεις. Εγώ κρατώ ότι εδώ και πέντε μήνες δεν υπάρχουν προκλήσεις όπως αυτές που είχαμε μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου και φθάσαμε σε μια οριακή κατάσταση. Κρατώ ότι η Τουρκία δεν έχει πλωτά γεωτρύπανα. Τα έχει αποσύρει - βέβαια έχει αποσυρθεί από παράνομες ενέργειες, δεν έχει κάνει κάτι το τρομερό να της βγάλει κανείς το καπέλο- πάντως υπάρχει μία ύφεση. Στην πράξη και στο πεδίο υπάρχει μία ύφεση. Όμως, είναι αρκετό αυτό για εμάς; Προφανώς και δεν είναι, αλλά για να γίνει ένα επόμενο βήμα θα πρέπει αυτή η ύφεση να διατηρηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχει μια συνέπεια, να έχει μια συνέχεια, να μην είναι ανάλογα τη διάθεση του Ερντογάν ή του πώς διαβάζει τις εξελίξεις: επαναφέρω τα πλωτά γεωτρύπανα ή κάνω άλλες κινήσεις -ξαναλέω- επί του πεδίου, οι οποίες είναι επιθετικές, διεκδικητικές και αναθεωρητικές έναντι της Ελλάδας. Αλλάζει από τη σημερινή συνάντηση ή από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν η πολιτική της Τουρκίας; Ασφαλώς και όχι. Ωστόσο υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο είναι μικρό. Η οικονομία της Τουρκία είναι σε κατάσταση δοκιμασίας. Η οικονομία επηρεάζει την πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν ο οποίος βλέπει για πρώτη φορά σε επίπεδο δημοσκοπήσεων το κόμμα του το ΑΚΡ να είναι στο 30%, ιστορικό και να χάνει από δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές, από τους δύο δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης. Αυτός ο πολιτικός κλονισμός του Ερντογάν έπειτα από 19 χρόνια απόλυτης εξουσίας του δημιουργεί την ανάγκη να κάνει ανοίγματα προς τη Δύση γιατί δεν μπορεί η οικονομά του να αιμοδοτείται συνεχώς από το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν, άρα εδώ βρίσκεται ένα παράθυρο ευκαιρίας" υπογράμμισε ο κ. Φίλης που τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται στις μυλόπετρες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ουκρανικό.

Τουρκικά ΜΜΕ: Θεωρούν δεδομένη τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Δεδομένη θεωρούν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τις προσεχείς εβδομάδες τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τα όσα δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία, ωστόσο, ήταν σαφής στην απάντησή της λέγοντας πως «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

«Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, "Sozcu", τη στιγμή που η Hurriyet στην ηλεκτρονική της διεύθυνση αναφέρεται στο θέμα με τίτλο: «Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης: Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν».

"Η ελληνική πλευρά έχει πει πάρα πολλές φορές ότι ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και της διατήρησης στη βάση του διεθνούς δικαίου" τόνισε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προσδοκίες της Αθήνας. "Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν , πηγαίνουμε βήμα βήμα, ελπίζουμε να εμπεδωθεί το καλό κλίμα, με απουσία στην πράξη και στα λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες" ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.