Τα ρωσικά όπλα που φοβάται περισσότερο η Ουκρανία

Τα ρωσικά όπλα που φοβάται περισσότερο η ΟυκρανίαΗ σύγκρουση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια. Αν και ένα "status quo έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, οι αψιμαχίες συνεχίζονται και η ένταση περιοδικά αυξάνεται.

Με την προοπτική ανοιχτής, μεγάλης κλίμακας συμβατικής μάχης να μην μπορεί να αποκλειστεί , παρουσιάζουμε πέντε τομείς όπου η Ρωσία υπερτερεί της Ουκρανίας  δημιουργώντας της φόβο και ανησυχία

Κυβερνοπόλεμος

Εάν δεν αποφασίσει να επεκτείνει την εισβολή της στην Ουκρανία, η ικανότητα της Ρωσίας να βλάψει την ουκρανική κυβέρνηση εξαρτάται από την θέλησή  της να αξιοποιήσει την αεροπορική της ισχύ καθώς και τις ευρείες δυνατότητές  διεξαγωγής κυβερνοπολέμου που διαθέτει.

Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να προβεί σε  ενοχλητικές επιθέσεις εναντίον μη φιλικών διαδικτυακών δικτύων. Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό από μόνοι τους, αλλά σίγουρα μπορούν να αποδειχθούν  για τους στόχους που θα πλήξουν  οικονομικά πολύ επιζήμιες.

Αεράμυνα

Τις πρώτες μέρες του εμφυλίου πολέμου της Ουκρανίας, το Κίεβο προσπάθησε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της αεροπορικής του δύναμης έναντι των ανταρτών, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές και άλλες αποστολές επί των αμφισβητούμενων ανατολικών επαρχιών.

Οι κεντρικές κυβερνήσεις παραδοσιακά έχουν πλεονεκτήματα της αεροπορικής δύναμης έναντι των ανταρτών, καθώς οι πρώτες διατηρούν τον έλεγχο των αεροπορικών μέσων και του υλικοτεχνικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των μαχητικών αεροσκαφών στον αέρα.

Όλα αυτά κατέστησαν τη Ρωσική συμβολή των αντιαεροπορικών συστημάτων εξαιρετικά σημαντική στη διατήρηση του ελέγχου από τους αντάρτες των επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία  συνολικά, κατέρριψε σχεδόν είκοσι ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ένα από αυτά τα συστήματα κατέρριψε επίσης ένα μαλαισιανό αεροσκάφος στο πιο αξιοσημείωτο περιστατικό του πολέμου.

Όσο η Ρωσία διατηρεί το δίκτυο αντιαεροπορικής της  άμυνας πάνω από τις αποσχισμένες επαρχίες της Ουκρανίας, το Κίεβο δεν θα μπορεί  να νικήσει τους αντάρτες.

Ειδικές Δυνάμεις

Όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, οι Ειδικές Δυνάμεις της ήταν εκείνες που "άνοιξαν το δρόμο". Ήταν εκείνες που αποτέλεσαν την αιχμή της δύναμης εισβολής, καταλαμβάνοντας γρήγορα τις βασικές εγκαταστάσεις υποδομών  στην Κριμαία ενώ παράλληλα  απέκοψαν τη χερσόνησο από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Στις ανατολικές επαρχίες, οι Ρωσικές ειδικές δυνάμεις βοήθησαν στη στήριξη και την εκπαίδευση των ανταρτικών δυνάμεων. Η εκδίωξη και η ήττα αυτών των Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων είναι  εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στο παρελθόν  τις Ειδικές δυνάμεις της στην Τσετσενία,  τη Γεωργία, τη Συρία και αλλού, οι οποίες έχουν διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην θετική έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Οι ειδικές δυνάμεις έχουν καταστεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της Ρωσίας.

Πυροβολικό

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μεγάλη σημασία στο ρόλο του πυροβολικού στις χερσαίες επιχειρήσεις, και δεν επικεντρώθηκαν στο αυτοκινούμενο  πυροβολικό μάχης για την υποστήριξη των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεών τους.

 Μερικοί πιστεύουν ότι το βαρύ πυροβολικό είναι λείψανο, το οποίο ανήκει σε  άλλη εποχή, ενώ κάποιοι ανησυχούν ότι η ανεπαρκής έμφαση σε αυτό που κάποτε ήταν ο «θεός του πολέμου» θα αφήσει τις ΗΠΑ ευάλωτες στους συμβατικούς εχθρούς.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, συνέχισε να δίνει μεγάλη έμφαση στο ρόλο του πυροβολικού.

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού πυροβολικού μπορεί ίσως να υπερεκτιμηθεί (μια πρόσφατη Washington Post επέβαλε μια τρομερή εικόνα), αλλά στην Ουκρανία το πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο να επιτρέψει στη Ρωσία να χτυπήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από την ασφάλεια των συνόρων της. Χωρίς αποτελεσματικές επιλογές αντεπίθεσης, τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται στο έλεος του πυροβολικού που δεν μπορούν να επιτεθούν.

Drone

Η Ρωσία ήταν πιο αργή από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταστήσει την τεχνολογία drone ως κεντρικό όπλο της μάχης, αν και έχει λάβει μέτρα για να καλύψει την  απόσταση. Στην Ουκρανία, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν γίνει τα πιο σημαντικά μέσα μέσω των οποίων η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Τα ρωσικά drone σπάνια διεξάγουν το είδος στοχευμένης επίθεσης που έχει γίνει κοινότυπο από τις ΗΠΑ

Συνήθως, επίσης, δεν συμμετέχουν στις παρατεταμένες αποστολές επιτήρησης στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει σημαντικά.

Αντίθετα, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα drone της σε στενή συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις της , για τον εντοπισμό και τη στόχευση κρίσιμων εχθρικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, κέντρων εφοδιασμού και συγκεντρώσεις στρατευμάτων και οχημάτων. Με τις πληροφορίες που παρέχονται από τα drone, το ρωσικό πυροβολικό γίνεται όλο και πιο θανατηφόρο, ειδικά στα αδύνατα προστατευμένα στρατεύματα και οχήματα.

Συμπέρασμα

Λόγω της δυτικής επιφυλακτικότητας για τη μεταφορά  όπλων στο Κίεβο ανάλογης δυναμικότητας με τη Ρωσική  καθώς και της κακής οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας, δεν υπάρχει προφανής λύση για την υπέρβαση των στρατιωτικών πλεονεκτημάτων της Ρωσίας.

Όσο η Ρωσία επιμένει να δεσμεύει άνδρες και όπλα στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, το Κίεβο θα αδυνατεί να ανακτήσει  τα εδάφη που έχασε αποκαθιστώντας εδαφικά την επικράτειά της.

Με την πάροδο του χρόνου, η κάποτε ισχυρή ουκρανική αμυντική βιομηχανία μπορεί να αποκαταστήσει ορισμένες από τις βασικές δυνατότητες του ουκρανικού στρατού.

Προς το παρόν, η Μόσχα υπερέχει!