Η Ρωσία φοβάται τη δημοκρατία στη Συρία και συνεργάζεται με χώρες τρομοκράτες



Η Ρωσία έκλεισε όλες τις οδούς στη Συρία που συνδέουν τα υπό κυβερνητικό έλεγχο εδάφη με εκείνα που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δήλωσε την Παρασκευή ο Σαμίρ αλ-Αζζάμ, συντονιστής της Συμμαχίας Κοσμικών και Δημοκρατικών Σύρων στη Σουέιντα -ελληνικό όνομα Διονῡσιάς- (πόλη Δρούζων) στη νοτιοδυτική Συρία.

«Η Ρωσία έκλεισε όλα τα περάσματα μεταξύ των κυβερνητικών περιοχών και των περιοχών των SDF καθώς φοβάται το έργο των τελευταίων στις υπόλοιπες περιοχές της Συρίας», δήλωσε ο Σαμίρ αλ-Αζζάμ στην ιστοσελίδα North Press.

«Η επιμονή της Ρωσίας εκφράζει την εχθρότητα της, μαζί με την Τουρκία και το Ιράν, στο έργο των SDF και τον φόβο τους για επέκτασή του», πρόσθεσε.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν τα περισσότερα συριακά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη, προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα κοσμικό πολίτευμα με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο να μην καταπιέζεται καμία από τις εθνότητες της Συρίας.

Ενώ οι Ρώσοι στην πραγματικότητα αποκόπτουν τη Συρία του Άσαντ από τη δημοκρατική Συρία, ο Αλ-Αζζάμ επεσήμανε ότι την ίδια ώρα «τα νόμιμα και παράνομα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία είναι ανοικτά για την είσοδο στη Συρία στρατιωτικών εφοδίων και τροφίμων με αποδέκτες την ένοπλη (ισλαμιστική) αντιπολίτευση που υποστηρίζεται από την Τουρκία στις βόρειες περιοχές της Συρίας που κατέχει η Τουρκία».

Επίσης, τα νόμιμα και παράνομα περάσματα υπό τον έλεγχο παραστρατιωτικών δυνάμεων των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης μεταξύ Συρίας και Ιράκ είναι ανοικτά για να εισέρχονται στρατιωτικά εφόδια και τρόφιμα με αποδέκτες τις «ιρανικές πολιτοφυλακές».

Ο Σύρος πολιτικός δήλωσε ότι ο λόγος που οδήγησε τους Αμερικανούς να ζητήσουν από τους Ρώσους να εμπλακούν στρατιωτικά στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν για «να αποτρέψουν την ανατροπή της κυβέρνησης και της κατάληψης της πρωτεύουσας από το Ισλαμικό Κράτος».

Η Ρωσία απέρριψε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που σχετίζονται με τη Συρία, ιδίως το ψήφισμα 2254 που ορίζει τη σύσταση μίας μεταβατικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα θέσπιζε ένα νέο σύνταγμα και θα διεξήγαγε ελεύθερες εκλογές υπό διεθνή εποπτεία, όπως είπε.

Ο Αλ-Αζζάμ σημείωσε τη δύσκολη περίοδο που περνά η Ρωσία καθώς έκανε συμφωνίες και ανταλλαγές με τους δύο υποστηρικτές της τρομοκρατίας, την Τουρκία και το Ιράν, τόσο στην Αστάνα όσο και στο Σότσι, ένα θέμα που η Δύση δεν έχει αποδεχθεί.

Από τις 21 Μαρτίου η συριακή κυβέρνηση έκλεισε τρία περάσματα προς περιοχές που κατέχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).